Család- és gyermekjóléti szolgálat

2019.07.17. 08:44

A szülők nem megfelelő hozzáállása a fő probléma

A nem megfelelő hozzáállás, az elhanyagolás, a család életvitele miatt kerülnek be a fiatalok főleg a család- és gyermekjóléti szolgálat rendszerébe – derült ki a sarkadi képviselő-testület elé került beszámolóból.

L. B.

A szakemberek többször találkoztak olyan csecsemőkkel, akik életkoruknak nem megfelelő gondozásban részesültek, akiknek higiénés körülményei nem voltak megfelelőek.

A szülői odafigyelés hiánya mellett leginkább a rossz szociális helyzet, nehéz anyagi körülmények jelentik a problémák forrását. Egyre több család él a periférián, akik szinte mindig szociális válsághelyzetben vannak, egyik napról a másikra élnek. Gyakorta a család egyetlen bevételi forrását a gyermekek után járó családtámogatási és szociális juttatások képezik.

Illusztráció: Shutterstock

A valamivel több mint kétezer sarkadi gyermek tizede veszélyeztetett, az érintett 198 gyermek 126 családban él. A szakemberek legtöbbször gyermeknevelési problémával szembesülnek. Elmondható, hogy a gyermek fura viselkedései mögött a nem megfelelő vagy nem létező szülői kontroll áll. A gyermekek mindennapjaira erőteljesen rányomja bélyegét a szülők és a család életvitele, mondhatni élnek a mának, nem tartják szükségesnek a pénzbeosztást. A családgondozások alkalmával azt tapasztalják, hogy a szülő szerint ő tökéletesen nevelte a gyermekét.

Sarkadon egyébként nagyjából a fiatalok több mint 40 százaléka jogosult rendszeres gyermekvédelmi kedvezményre, ami azt jelenti, hogy a családjukban az egy főre jutó jövedelem rendkívül alacsony, sőt tízből nyolc családban 28 ezer 500 forint alatti. Az önkormányzat többféle módon igyekszik segíteni a nehéz körülmények között élő fiatalokat, van például iskolakezdési támogatás, szünidőkben is biztosítanak naponta egy tál meleg ételt a gyermekeknek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában