aktív időtöltés

2019.05.25. 10:40

Ötven felett is érdemes képezni magunkat

A munkavállalás egy életünket évtizedeken át kísérő tevékenység, amely nem csak pénzkereset szempontjából fontos számunkra. Az aktív időtöltéssel ugyanis szinten tartjuk magunkat érzelmileg, szociálisan és erkölcsileg még ötven év felett is – tudtuk meg a szakembertől. Ilyenkor sem kell megijednünk az álláskereséstől!

Vásári Erzsébet

Kozma Zoltán klinikai szakpszichológus elmondta, a munkavállalásnak van egy lelkileg nemesítő hatása az egyénre nézve. Általa az ember beosztja az idejét, társas kapcsolatokhoz jut, tornáztatja az elméjét és a testét, illetve elkerüli a beszűkülést. Lényegében benne marad a világ áramlásában, ami támogatólag hat a pszichés működésére. Tehát a munkával érzelmileg, szociálisan és erkölcsileg is szinten tarthatjuk magunkat.

A munka pszichésen jótékony hatással van ránk /Illusztráció: Shutterstock/

A szakember hozzátette, ötven év felett is rendkívül fontos, hogy az ember munkát vállaljon. Abban az esetben pedig, amikor egy, már elavult szakmával rendelkezik valaki, ilyenkor is nyugodtan képezheti magát. Hiszen egy-egy tanfolyam elvégzése manapság már ebben az életkorban sem számít különlegességnek.

Az említetteket ráadásul a nyugdíjrendszer átalakulása is szükségessé teszi, miszerint – nyugdíj mellett – akár a hetvenedik életévünkig is aktívak lehetünk. A jótékony hatásokra visszatérve Kozma Zoltán elmondta, a feladatvégzés stabilizálja, kompenzálja és kiegyensúlyozottá teszi az embert, emellett nagyon jó a hangulati zavarokra, segít leküzdeni a depressziót és a szorongást is. Ezért pszichológiai szempontból kifejezetten ajánlott.

A következőkben a szakpszichológus az álláskeresésre tért ki. Beszámolójából kiderült, amikor valaki elveszíti az évtizedek óta végzett munkáját, lényegében egy krízishelyzet alakul ki számára. Ennek eredményeként egy gyászfolyamat, veszteségélmény következik be, amit fel kell dolgozni. Ilyenkor érdemes időt szánni a tények feldolgozására. Ahogy azonban ez lecseng az emberben, fontos, hogy minél hamarabb újabb lehetőségek után nézzen a foglalkoztatás világában; esetleg a rokonszakmákba való átképzési lehetőségeket is felkutassa. Hiszen a több évtizedes tapasztalatok megmaradtak, amit egy hasonló szakterületen sikeresen kamatoztatni lehet. Hozzátette, erre az új keletű szakmák is kitűnő alternatívát adnak.

Végül kifejtette, az állás elvesztésének feldolgozásában és az új munka keresésében a lényeg a hozzáállás. Ha az egyén le tudja küzdeni a tehetetlenséget és fel tudja dolgozni a veszteséget, az akár még előnyére is válhat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában