Orosháza

2019.05.12. 15:30

Használható művégtagra gyűjt, hogy újra járhasson

Műtétek, súlyos betegség, lábamputáció. Mindezek ellenére tevékeny élet, gyereknevelés, szókimondás, a megváltozott munkaképesség elfogadásának és elfogadtatásának sokrétű hangadója. Ő Nagyné Rucz Éva, aki felnőttként került kerekesszékbe.

Csete Ilona

Azóta átértékelődtek a mindennapjai, a fájdalmak, megpróbáltatások ellenére igyekszik magának olyan elfoglaltságokat keresni, amelyekkel azt reméli, sorstársainak is képes lesz megváltoztatni az életét. Önkénteskedik, civil szerveződésekben aktivista. Közben önmaga is szeretné saját problémáit megoldani. Előfordul, hogy ő is segítségre szorul.

Nagyné Rucz Éva teljes életéhez hétmillió forint kellene

– Itt lábatlankodok, gyere, beengedlek – mondja öniróniával a kapuban, majd teker utánam, és mutatja a sarokba „beparkolt” SZTK-s műlábát. Ez neki „nem jött be”. Most karbonszálas, professzionális művégtagra gyűjt. Bizakodik, hogy a 7 millió összejön. Kell hozzá sok jó ember, aki, ha csak ezer forintjával segít, a kilátásai máris derűlátásra adnak okot – véli. Ő, aki négy évvel ezelőtt megálmodta a Fogadj el! napot. Az akadályozottsággal élők elfogadásának erősítéséért vágta nagy fába a fejszéjét. Mert ki, ha nem az érintett érzi át a másság minden testi, lelki problémáját, s ki, ha nem egy kerekesszékes képes hitelesen az akadályokra (fizikai és emberi gondolkodásba beépült korlátokra) rávilágítani.

Most saját magának a szónoka, vállalva az ítélkezők, a róla így vagy úgy véleményt alkotók kritikáit is.

– Fontos, hogy a társadalom elfogadja a fogyatékkal élőket, de legalább ennyire meghatározó, hogy mi is elfogadjuk saját magunkat és megváltozott élethelyzetünket. No, az én életem is alaposan megváltozott, amióta a jobb lábam helyén csupán egy csonk van. Szeretnék eljutni olyan helyekre, ahová évtizedeken át nem okozott problémát. Szeretnék dolgozni, s nem kiszolgáltatott lenni. Ehhez viszont kellene a másik lábam. Egyelőre ez a kissé robosztus, számomra használhatatlan szerkezet áll a rendelkezésemre, ami bebicsaklik, kényelmetlen, nem segíti az életemet.

Ha segíteni szeretne, az alábbi számlaszámra várja Nagyné Rucz Éva a támogatásokat:

Nagy Jázmin Laura Orosháza OTP: 117733390146608700000000

Két láb kell a teljes szabadsághoz

Nagyné Rucz Éva mopeddel közlekedik Orosházán, ám azzal nem tud tömegközlekedni. Nem jogosult utcai kerekes­székre sem.

– A tb-protézisem „kihordási ideje” három év. Lassan lejár. Nem szeretnék újabb három évet elvesztegetni, hasznos tagja akarok lenni a társadalomnak, de ehhez szükségem lenne egy használható műlábra. Karbonszálas, könnyű szerkezetű, vízhatlan… Ha a 7 milliós vételár összejönne, egyedi méretre legyártja a német cég. Magyarországi képviseletük minden adminisztrációban segít. Természetesen a méltányossági kérelmet is beadom, hátha megítélik a 10-30 százalékos önrészt – sorolta reményeit.

– Szeretnék megszólítani hétezer embert. Ha ezer forintonként sikerül összegyűjteni a lábamra a forintokat, az már a teljes szabadságomat jelentené. És azt, hogy aktivistaként mobilabbá válva még tevékenyebben kiállhatnék a sorstársakért is – hangsúlyozta Nagyné Rucz Éva.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában