videóval és galériával

2019.04.12. 19:50

Megkezdődött a huszadik Gyulai Pálinkafesztivál

Számos érdekességet tartogat a jubileumi, huszadik Gyulai Pálinkafesztivál, amely pénteken délután vette kezdetét.

Papp Gábor

Az esemény nyitóakkordjaként a kereskedelmi kategóriában átadták a Brillante 2019 – Pálinka- és Párlatverseny díjait a városháza dísztermében. A legjobb kereskedelmi pálinka díját a 2017-es évjáratú Tuzséri Szilva Pálinka érdemelte ki. A legeredményesebb kereskedelmi pálinkafőzde pedig a Tuzséri Pálinka Manufaktúra lett.

A díjátadón Bora Imre fesztiváligazgató kiemelte, Gyula a pálinka bölcsőjének is számít.

Dr. Nagy István, Komáromi János a fődíjas Tuzséri Pálinka Manufaktúra cégvezető-tulajdonosa, Bora Imre és Lovassy György a díjátadón /Fotó: Lehoczky Péter/

– Az ital innen indult hódító útjára, és a fesztiválnak jelentős szerepe van abban, hogy a pálinka hungarikummá válhatott – hangsúlyozta. – A megmérettetés pedig már számottevő marketingháttérrel is segíti a résztvevőket.

Lovassy György, a verseny igazgatója kifejtette, a versengésre 1 182 minta érkezett, amelyek közül 180 került ki kereskedelmi főzdékből. Ezeknek az italoknak a 11 százaléka aranyérmet, 29 százaléka ezüst, 22 százaléka bronzérmet érdemelt ki.

– Így 62 százalék az érmesek aránya, ami az elmúlt évekhez képest javuló tendenciát mutat – ecsetelte a szakember. – Mindez azért is fontos, mert a bronzérem már jó, minőségi italt jelez. Kilenc ital lett egyébként Champion díjas.

Dr. Görgényi Ernő, Gyula polgármestere elmondta, a pálinkafesztivál jubileumi, huszadik rendezvénye arra is alkalmat ad, hogy képet kapjunk arról, az ital honnan hová jutott el.

– Amikor a programsorozat elkezdődött, szokatlannak tűnhetett a kezdeményezés, hiszen az ital megítélése nem volt megfelelő. Mára a legelegánsabb éttermek polcain is fellelhető a pálinka – húzta alá, utalva ezzel Magyarország legrégebbi ilyen eseményének jelentőségére és küldetésére.

Dr. Görgényi Ernő felhívta a figyelmet, hogy a szervezők idén is innovatív gondolattal álltak elő. Megszületett a Hungarian Spirit – Magyar Pálinka Válogatás 2019 díj, amely során az aranyérmes pálinkákból a Pannon Gasztronómiai Akadémia által delegált zsűri választott ki hat nedűt, amelyeket szintén népszerűsítenek. A döntéshozó testületet Bíró Lajos chef, Juhász Krisztián sommeliere, Laczó Csaba, Lexa András és Csapody Balázs, az akadémia elnöke alkotta.

Kulcsár Andrást, Jakab Istvánt és Bora Imrét lovaggá avatták a várban /Fotó: Kiss Zoltán/

Dr. Nagy István agrárminiszter beszédében úgy fogalmazott, nem véletlen, hogy 2000-ben Gyulán szerveződött meg először pálinkafesztivál. Rávilágított, a program egyedüli módon sorakoztatja fel a kiváló minőséggel bíró párlatokat és a több száz évet felölelő tradíciókat. Szólt arról, hogy napjainkra a pálinka az egyik legismertebb szavunk, mára oltalom alatt áll az unióban, egyedülálló minőséget képvisel és hungarikum.

– A pálinka kivívta a tiszteletet – folytatta a gondolatot. – Megváltozott a pálinka előállításának technológiája, fogyasztói megítélése. A minőségi pálinka az igényes fogyasztók és éttermek asztalán is ott van. Hangsúlyozta, ezért köszönet jár a kereskedelmi főzdéknek, amelyek világhírűvé tették az italt.

Az eredményhirdetést a lovagrendek felvonulása követte a 100 éves cukrászdától a fesztiválnak helyet adó várkertig. A várban a Magyar Pálinka Lovagrend a tagjai közé avatta Kulcsár Andrást, Jakab Istvánt, a magyar országgyűlés alelnökét és Bora Imre fesztiváligazgatót. Jakab István köszöntőjében elmondta, az eskü szent, a barátság kötelez.

– Meggyőződésem, hogy mindhárman a lovagrend hűséges tagjai leszünk. Megtesszük, azt, amit joggal vár el tőlünk a lovagrend – hangsúlyozta.

A lovagrendek pénteken délután vonultak fel Gyula központjában /Fotó: Lehoczky Péter/

Délután megtartották a Kárpát-medencei Nemzeti Összetartozás Pálinkája ceremóniáját. Bora Imre hangsúlyozta, nincs fontosabb annál, hogy hirdessük nemzeti összetartozásunkat. Barabás Attila, a Magyar Pálinka Lovagrend elnöke úgy fogalmazott: az együtt cselekvés eseménye volt a program. Dr. Görgényi Ernő hangsúlyozta, Gyula évtizedek óta olyan hely, ahol találkozik a határon túli és inneni magyar kultúra.

A rendezvénysorozat egyik nyitóakkordjaként az Almásy-kastélyban anyaországbeli és határon túli magyar területekről érkezett pálinkákból elkészítették a Kárpát-medencei Nemzeti Összetartozás Pálinkáját. Balról Barabás Attila, a Magyar Pálinka Lovagrend elnöke, Bora Imre fesztiváligazgató, dr. Nagy István agrárminiszter, Jakab István, az országgyűlés alelnöke, Kiss-Parciu Péter helyettes államtitkár /Fotó: Lehoczky Péter/

Különleges arra gondolni, hogy mit jelent számunkra a magyarság, és a magyarok kenyere után az összetartozás pálinkáját elkészíteni – hangsúlyozta Jakab István.

Kiss-Parciu Péter regionális és határ menti gazdaságfejlesztésért felelős helyettes államtitkár kiemelte, a határon túli magyarokra való odafigyelés is áthatja a mindennapokat a kormány munkája során. Dr. Nagy István nyomatékosította, azt kell keresnünk, amit összeköt, és a pálinka ezt is jelképezi.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában