galériával

2019.04.11. 13:50

Ipari parkká válhat a volt pipagyár Vésztőn

Stratégiai megállapodást kötött az önkormányzat és az Electraplan Kft., amelynek révén ipari parkot alakíthatnak ki Vésztőn, Kótpusztán – hangzott el a szerdán a kultúrházban tartott vállalkozói esten és gazdafórumon.

Licska Balázs

Molnár Sándor polgármester a rendezvényen elmondta, hogy túlteljesítették az eredeti terveket, 7 milliárd forint európai uniós és hazai forrás érkezett, érkezik Vésztőre.

A fejlesztések az önkormányzat részéről önerőt is igényelnek, amit a vállalkozók, gazdák által befizetett adóforintokból teremtenek elő. Jelenleg csekély a város adóerőképessége, ezen javítanának.

Sorolta, hogy milyen beruházások valósultak és valósulnak meg. Az önkormányzati épületeket korszerűsítik, napelemes rendszereket építenek ki, Szeghalom felé naperőmű épül. Bővítik a Szabó Pál általános iskolát – emelet-ráépítéssel és a tetőtér beépítésével -, városi sportcsarnokot építenek mellé, valamint uszodát és élményközpontot wellness-részleggel, bowlingpályával, edzőteremmel.

A turisztikai fejlesztések keretében Vésztő-Mágoron lényegében újjáépítik a Csolt monostort, olyan beruházások valósulnak meg, amelyek révén országos hírűvé válhat a történelmi emlékhely.

Fontosnak nevezte, hogy 12 önkormányzati lakást alakítanak ki, mindennel felszerelve, hogy helyben tarthassák a fiatal szakembereket.

Fotók: Lehoczky Péter

A gazdaság fejlesztésére ugyancsak hangsúlyt fektetnek. A Kinizsi utcában egy mezőgazdasági csarnokot építenek hűtőkamrákkal és hídmérleggel. Az önkormányzat sajtüzemet és savanyító üzemet hívott életre, ezek a közfoglalkoztatási programokból nőtték ki magukat.

Segítik az ipari park létrehozását is Vésztőn. Annak létrejötte a város életében mérföldkövet jelent, munkahelyeket teremthet, befektetőket vonzhat.

Pár éve még 700-an dolgoztak a közfoglalkoztatási projektekben, a létszám idénre harmadára csökkent, de szinte teljesen megszűnhet a program, tekintve, hogy a cégeknek munkaerőre van szükségük, nem győzik teljesíteni a megrendeléseket.

Hangsúlyozta: az ország, Békés megye és Vésztő gazdasága is egyre jobban teljesít.

Kincses János ügyvezető mutatta be az Electraplan Kft.-t, a cégcsoport 19 vállalatból áll. Többek között napelemek tartószerkezeteinek gyártásával, naperőművek kiépítésével foglalkoznak.

Vésztőn is van üzemcsarnokuk, amit 2014-ben adtak át. A helyiek által csak pipagyárnak nevezett 330 ezer négyzetméteres területen ipari parkot alakítanának ki, újrahasznosítanák a műanyag hulladékot, olajat készítenének belőle, amit az autóipar szereplőinek szállítanának be.

A rendezvényen köszöntötték a kiemelt adózókat, mind társas vállalkozások (Kert-Land Kft., Electraplan Kft., Vetaker Kft.), mind egyéni vállalkozók (Szabó László, Garzó István, Sánta István), mind őstermelők (Juhász György és családja, Eszlári István és családja, ifjabb Eszlári István és családja) esetében. Az év vállalkozója díjat is átadták, amit most Szabó László, a Vetaker Kft. ügyvezetője érdemelt ki.

A 20. századot elveszítette az ország és Békés megye, mivel az ország közepéről a szélére került. A mostani küldetése az lehet az országnak, hogy megnyerje a 21. századot – mondta a vésztői rendezvényen Lázár János országgyűlési képviselő, kormánybiztos. Célnak mondta, hogy 2030-ra az ország GDP-je, bruttó hazai terméke utolérje Ausztriáét. Jelenleg az egy főre jutó GDP az osztrákok esetében 44 ezer euró, itthon ezzel szemben 11 ezer euró.

Van hova előrelépnie Békés megyének is, nagyjából 30 ezer ember még bevonzható a munkaerőpiacra. Úgy véli, hogy infrastrukturális beruházásokkal kell segíteni a térséget, illetve Békés megyében megkerülhetetlen a mezőgazdaság. Modernizálni kell a gazdaságokat, hogy hatékonyabb legyen a termelés, emellett a feldolgozóipart ugyancsak erősíteni kell.

Az eseményen dr. Kovács József országgyűlési képviselő köszöntötte a megjelenteket. Takács Árpád Békés megyei kormánymegbízott elmondta, hogy Békés megyében 65 ezer vállalkozás működik, amelyek 12 százaléka társas, 88 százaléka egyéni vállalkozás. A kormányhivatal minden segítséget megad számukra, a közigazgatás átlátható, gyors és hatékony.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában