Dél-Békés

2019.04.12. 15:00

Gyermeksorsok jobbítása a cél a kistérségben

A Dél-Békési Kistérség Többcélú Társulási Tanácsa pénteken megtartotta a kis településen, Magyardombegyházon kihelyezett ülését. Számos napirendet tárgyaltak, a társulás 2018. évi zárszámadását is elfogadták.

Csete Ilona

Értékelték a gyermekvédelmi ellátást, jelzőrendszeri konferenciák tapasztalatairól is beszámolt Béni Attila, a Mezőkovácsházai Járási Hivatal hivatalvezetője.

Kérte a települések megjelent polgármestereinek a partnerségét abban a munkában, ami a sokkoló adat (tavaly 66 gyermeknek a családokból való kiemelése történt meg) mérséklését eredményezheti.

Egy év alatt ennyi tragikus gyermeksors még összefogottabb szakmai hozzáállással, a megelőzéssel jobbra fordítható, javítható. A rossz beidegződések mellőzésére hívta a figyelmet a hivatalvezető és arra, hogy rugalmasabb hozzáállást kell tanúsítani, a családsegítőket pedig munkájukban segíteni kell.

A szerző felvételei

Több polgármester jelezte, nem a 66 eset sokkoló. Már egy is sok. Amit a családsegítők, a gyermekvédelemben dolgozók megtesznek, az több mint szakmai kérdés.

A kistérségben élő, speciális étkezési igényű gyermekek ellátásának a problémái is terítékre kerültek. A megoldásra tett javaslatot elfogadta a társulási tanács: készüljön felmérés, ismerjék meg az ilyen igényű gyermeklétszámot. Helyben gazdaságtalan ilyen ételek elkészítése, viszont Orosházán működik speciális konyha. A kapcsolatfelvétel ajánlott.

A településeken a közvilágítás modernizációja s az ezzel járó költségmegtakarítás is napirendre került. Egy magyar termékfejlesztő vállalkozás, a Mezeivill Kft. (a társaság Mezőkovácsházán, Füzesgyarmaton, Muronyban már elvégezte a korszerűsítést) igazgatója, Mezei József bemutatta új terméküket, a kifejlesztett lámpatest család egy darabját. A modern, energiahatékony, LED-es közvilágítás előnyeiről számolt be, amiről a települések képviselő-testületei majd maguk döntenek.

A kihelyezett ülésen nem maradt el az üzemlátogatás sem. Dinyés Ildikó, a sajtfaluként emlegetett Magyardombegyház polgármestere invitálta a jelenlévőket, hogy tekintsék meg a kisüzemi tejfeldolgozójukat, ahol Lénárdt Gabriella üzemvezető kalauzolta a vendégeket körbe.

Arról hírportálunk korábban beszámolt, hogy a tejüzemre 98 millió forintot nyert a falu a Belügyminisztérium pályázatán, négy hónap alatt szinte saját kezükkel építették fel a telepet a helyi közmunkások. A tejüzem szomszédságában van kecskefarmja a falunak, s van már fejőházuk is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában