Okos zebra

2019.03.11. 14:00

Villogó lámpák segítik a gyalogosok átkelését Békéscsabán

Úgynevezett okos zebrát létesített Békéscsabán, az Andrássy út, a Kazinczy utca és a Tulipán utca kereszteződésében, a hadkiegészítő parancsnokság előtti gyalogos átkelőhelyen a Generali a Biztonságért Alapítvány – jelentették be hétfőn a helyszínen tartott sajtótájékoztatón.

L. B.

Az alapítvány képviseletében Olt Boglárka elmondta: a zebra mindkét oldalán felszereltek egy-egy érzékelő kaput. Ha az úgy érzékeli, hogy valaki át kíván menni a gyalogos átkelőhelyen, akkor elkezdenek villogni az aszfaltburkolatba beépített LED-es lámpák, ezzel segítve a biztonságos áthaladást. Az érzékelést követően nagyjából húsz másodpercig adnak fényt az izzók.

Fotók: Imre György

Hozzátette: az okos zebra kiépítése 2,3 millió forintba került, azt teljes mértékben az alapítvány finanszírozta. Az önkormányzatok pályázatot adhattak be okos zebrák létesítésére, a békéscsabai önkormányzat is így tett. A pályázatok értékelésénél figyelembe vették, hogy a békéscsabai kereszteződés naponta 13 ezres forgalmas bonyolít le, illetve nézték a baleseti statisztikákat is.

Szarvas Péter és Olt Boglárka beszélt az okos zebráról

– A láthatóság a legfontosabb – szögezte le Olt Boglárka. Hozzáfűzte, hogy az aszfaltburkolatba beépített villogó lámpák tűntek a legjobb megoldásnak arra, hogy felkeltsék a járművezetők figyelmét a zebrán átkelőkre. A tapasztalatok szerint egyébként jelentősen emelkedett azon sofőrök aránya, akik megállnak az okossá vált zebrák előtt.

Szarvas Péter polgármester elmondta, hogy a szakértők szerint is az egyik legveszélyesebb, legbonyolultabb békéscsabai csomópont az Andrássy út, a Kazinczy utca és a Tulipán utca kereszteződése, ami most az okos zebra lévén biztonságosabbá vált. Hangsúlyozta, hogy egy baleset is sok, és hogy az említett csomópontban minden évben vannak balesetek, volt halálos tragédia is.

– Az önkormányzat évek óta sokat tesz azért, hogy javulhasson a közlekedés biztonsága, hogy kevesebb legyen a baleset – húzta alá Szarvas Péter. Hogy segítsék a gyalogosok közlekedését, zebrákat létesítsenek; hogy a biciklisek biztonságosabb körülmények között tekerhessenek, kerékpárutakat építenek és újítanak fel; illetve jelzőlámpákat telepítenek bizonyos csomópontokba. Kitért arra, hogy szakértők segítségével felülvizsgálták a forgalmi rendet, és az alapján meghozzák a szükséges intézkedéseket.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában