együttműködés

2019.03.20. 17:20

Megállapodást kötött a VOSZ és a kormányhivatal

A Békés megyei székhelyű gazdasági szervezetek tavaly 93 milliárd forint értékű új beruházást valósítottak meg, összehasonlító áron 17 százalékkal többet az egy évvel korábbinál – jelentette be Takács Árpád, a Békés Megyei Kormányhivatal és a VOSZ Békés megyei szervezete között létrejött együttműködési megállapodás aláírása kapcsán tartott szerdai sajtótájékoztatón. A Békés Megyei Kormányhivatalt vezető kormánymegbízott kiemelte, ezzel a növekedés megközelítette a 18 százalékos hazai átlagot.

Papp Gábor

Nagy Mihály László, a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetségének Békés megyei elnöke köszöntőjében felelevenítette, hogy Demján Sándor, a VOSZ tavaly elhunyt elnöke 2010-ben, a Művészetek Palotájában megtartott gazdaságpolitikai konferencián több javaslatot fogalmazott meg, amelyek szinte teljesen megvalósultak, bár – fogalmazott – vannak még feladatok. A versenyképes adórendszer, a társulások ösztönzése, a termelés prioritása, azaz a munka társadalmi megítélésének helyreállítása, a magyar többségi vállalkozások előnyben részesítése, valamint a kis-és középvállalkozások fellendítése egyaránt szerepelt az elképzelések között. Emellett felmerült az euró nem minden áron történő bevezetésének kérdése is.

Fotók: Lehoczky Péter

Legyen élmény Békés megyében maradni!

A kormányhivatallal kötött megállapodás kapcsán Nagy Mihály László hangsúlyozta, a Takács Árpád vezette kormányhivatal új feladatokat tűzött ki maga elé, amelynek fontos része, hogy felajánlották segítségüket Békés megye lakosságának, köztük a vállalkozások azon csoportjának, akik igénylik a szakigazgatási szervek, a járási hivatalok, a kormányablakok szakembereinek iránymutatását, tájékoztatását. Kitért arra, hogy minden olyan helyen, ahol a kormányhivatal kapcsolati pontot működtet, a VOSZ is jelen lehet szakmai anyagaival.

– Ezen felül a vállalkozások szakszerű tájékoztatást kaphatnak elektronikusan, szóban, valamint rendezvényeken is – húzta alá. – Közös célunk, hogy Békés a megyék között a 17-18. helyről előreléphessen. A megye megmaradása, a népességcsökkenés megállítása mindannyiunk számára fontos. Tanulóink ne menjenek az ország más részeire, legyen élmény Békés megyében maradni!

Számos területen dolgoznak együtt

Takács Árpád mérföldkőnek nevezte az együttműködési megállapodás létrejöttét. Emlékeztetett arra, hogy hasonló megállapodásokat írtak alá az elmúlt években, az agrárkamarával, a Békés Megyei Kereskedelmi és Iparkamarával, a vadász-, az építész, valamint mérnökkamarával is.

– A dokumentumok egyetlen esetben sem a fióknak születnek. Ebben az esetben is tartalommal töltjük meg a megállapodást. Közös cselekvési tervet készítünk, közös rendezvényeket hívunk életre – hangsúlyozta a kormánymegbízott.

Takács Árpád szólt arról, hogy a vállalkozások talán a gyámhivatali ügyintézés kivételével valamennyi kormányhivatali szakigazgatási szervvel kapcsolatban állnak. Az élelmiszer-biztonsági, az állategészségügyi kérdések kapcsán, a földhivatali, foglalkoztatási, társadalom-biztosítási, építészeti, építéshatósági, örökségvédelmi, környezetvédelmi, kereskedelmi tevékenység és ügyintézés terén egyaránt együtt dolgoznak. Emellett a fogyasztóvédelmi és munkavédelmi ellenőrzések területén ugyancsak igyekeznek erősíteni a vállalkozásokat. Hozzátette, a mutatók ebben a tekintetben sem rosszak, Békés megyében nagy többségében jogkövető cégek, vállalkozások működnek.

Kifejtette, erősíteni szükséges a megyei vállalkozásokat térségünk megtartó-erejének növelése érdekében, amit nyitott, közvetlen, befogadó és támogató hatóságként a megyei kormányhivatal mindenben segít. Közvetlen munkakapcsolatokon alapuló, vállalkozóbarát kormányhivatalban gondolkodnak.

A kormányhivatal nyolcvannyolc főosztályán és osztályán mintegy 1600 ember dolgozik, és csak tavaly egymillió 15 ezer hatósági ügyet intéztek ezeken a helyeken az emberek. Ezek jelentős része vállalkozásokhoz kapcsolódott.

Békés megyében egyébként mintegy 65 ezer vállalkozás működik, aminek 12 százaléka társas, 88 százaléka egyéni vállalkozás. Az országos arányok 30-70 százalék közötti arányokra tehetők, de megyénk mezőgazdasági jellegéből adódóan magasabb az egyéni vállalkozások aránya. A Békés megyei székhelyű gazdasági szervezetek 2018-ban 93 milliárd forint értékű új beruházást valósítottak meg.

Új munkahelyek jöttek létre

A megye vállalkozásai körében igen nagy érdeklődés övezte a kormányhivatalon keresztül benyújtható, mikro-, kis- és középvállalkozások munkahelyteremtő beruházásainak támogatására kiírt pályázatokat. Ezekre a felhívásokra országos szinten a legtöbb pályázatot Békés megyéből nyújtották be. Összesen 104 megyei pályázat nyert, amelynek keretében 1 milliárd 328 millió 207,6 ezer forintot ítéltek meg számukra. A támogatás hatszáz új munkahely és 1300 már meglévő álláshely megtartását tette lehetővé.

Néhány napja, március 18-án a Pénzügyminisztérium ismét meghirdette pályázati felhívását országosan 5 milliárd forint keretösszeggel, amelynek segítségével előreláthatólag 250 KKV-nál mintegy 1500 új munkahely lesz létesíthető.

Takács Árpád beszélt arról is, hogy a közfoglalkoztatottak száma alig több mint két év alatt több mint 15 ezerről 9,5 ezerre csökkent a megyében, ahogy a regisztrált álláskeresők száma is folyamatos mérséklődik.

Ugyancsak elérhető már az álláskeresők vállalkozóvá válását segítő pályázati támogatás, valamint Füzesgyarmaton és Orosházán a már térségünkben is jelentkező munkaerőhiány kezelésére munkásszálló épül.

Gyorsinformációs rendszert hoznak létre

Takács Árpád az együttműködéssel kapcsolatban elmondta, hamarosan gyorsinformációs rendszert hoznak létre az azt igénylő vállalkozások részére. A regisztrált vállalkozások az aktuálisan megnyíló, valamint az elérhető foglalkoztatási támogatásokról, jogszabályváltozásokról és a témához kapcsolódó egyéb közérdekű információkról kapnak majd elektronikusan tájékoztatást.

Számítanak a VOSZ tagjaira a tavaly felállított szakképzési munkacsoportban, amelynek feladata, hogy elősegítse a munkaerőpiac által szükségesnek tartott képzések megvalósulását. Ugyancsak ott lesznek a szervezet tagjai a munkahelyek biztonságáért munkacsoportban. A bizottság protokollt nyújt arról, hogy milyen környezetvédelmi, vízvédelmi, iparbiztonsági, munkavédelmi, fogyasztóvédelmi és egyéb szempontokra kell figyelni ahhoz, hogy biztonságos környezetben működjenek a cégek.

A hivatalok egyre vállalkozó-barátabbak

Perlusz László, a VOSZ főtitkára nyomatékosította, hogy a tavaly 30 éves Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége továbbra is politikamentesen, nyitottan, de ha kell bírálóan, kritikát megfogalmazva végzi munkáját. Leszögezte ugyanakkor, hogy több konkrét javaslatot tesznek majd le az asztalra, mint ezt megelőzően. A VOSZ Vállalkozói Műhelyen keresztül bármely tagjuk megfogalmazhatja javaslatát, problémáját. Úgy vélekedett, a hivatalok, hatóságok egyre inkább a vállalkozásokat segítő módon végzik tevékenységüket, külön kiemelte a NAV-ot ezen a téren, illetve szólt a szerdán megkötött helyi megállapodás jelentőségéről. Végezetül a 17 éve működő Széchenyi kártya program legfőbb állomásait mutatta be. Mint kifejtette, az első Orbán-kormány alatt született meg a kezdeményezés, ami a második Orbán-kabinet alatt újabb termékekkel bővült. Tizenhét év alatt országszerte mintegy 370 ezer hitelszerződést írtak alá, és több mint 2100 milliárd forint került ki a mikro- és kisvállalkozásokhoz. Békés megyében 10 ezer szerződés született.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában