Gyula

2019.03.13. 19:50

Három éve várja a látogatókat az Almásy-kastély

Három évvel ezelőtt nyitotta meg kapuit a látogatók előtt a gyulai Almásy-kastély. A látogatóközpont azóta számos elismerést érdemelt ki, és bekerült az európai vérkeringésbe is.

Papp Gábor

Dombi Ildikó, az Erkel Ferenc Nonprofit Kft. kiállítóhelyekért felelős ügyvezető igazgatója elmondta, a sikerek elsősorban annak köszönhetőek, hogy a város, a város vezetése, a turisztikai szektor és a munkatársai közösen, összefogva dolgoznak a célok eléréséért. Gyakorlatilag nem múlik el úgy hét, hogy ne érkezzen a kastélyba egy-egy rangos szakmai team, delegáció valamely ismert honi intézményből.

Dombi Ildikó /Fotó: Kiss Zoltán/

– Az évről évre növekvő gyulai vendégéjszakák száma azt bizonyítja, hogy a városban tapasztalható vendégszeretet, a gyulai turisztikai attrakciók összessége, a város egyedi hangulata, a rendezvények, a Várfürdő, a vár, a kastély magával ragadóan hat az ide érkezőkre – hangsúlyozta a szakember.

– A nyitás évében 74 ezer turista érkezett az Almásy-kastélyba, s ez a szám tavaly meghaladta a 86 ezret. Ezzel Keszthely és Gödöllő mögött látogatóközpontunk a harmadik leglátogatottabb kastély az országban. Az intézmény tavaly bekerült az Európai Év Múzeuma versengés legjobb negyven kiállítóhelye közé.

Az Almásy-kastélyt is üzemeltető cégnél nincs HR-es munkatárs, azonban a gondos, alapos kiválasztásnak köszönhetően az itt tevékenykedő, elhivatott csapat ereje szezonról szezonra megmutatkozik. Emellett az is fontos, hogy minden körülmények között meg kell tudni újulni, ebben segít Szilágyi Sándor tárlatvezető, aki folyamatos kutató munkát végez.

Archív felvétel: Imre György

 

– A kastélynak több olyan látogatója van, aki már ötödik-hatodik alkalommal tér vissza hozzánk azért, mert az állandó tárlat mellett elérhető élmények mellett újabb és újabb eseményekkel kedveskedünk, és tesszük mindezt olyan színvonalon, ami egy kastélyban elvárható – tette hozzá Dombi Ildikó, aki külön kiemelte, a gyulaiak szeretetét, odafigyelését, amelynek köszönhetően nem egy elszigetelt kiállítóhely, hanem a város helyi társadalmában is fontos szerepet játszó intézmény lett a kastély.

Programok az évfordulón

Az elmúlt három esztendő és a tervezett fejlesztések is megjelennek majd a látogatóközpont megnyitásának harmadik évfordulójára tervezett, egész napos programokban március 16-án, középpontba kerül a gasztronómia.

A törekvés, hogy a látogatók tárgyiasult formában haza is tudják vinni a kastélybeli élményeket, szülte azt a 19. századi recepteket tartalmazó könyvet, melynek bemutatója a hétvégén lesz.

A kiadványban az eredeti receptek alapján elkészített ételek fotói is szerepelnek. A nap különleges eseményének ígérkezik még, hogy bárki részt vehet azon a tárlatvezetésen, amit az állandó kiállítás kurátora, Sz. Szilágyi Gábor tart.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában