árverések

2019.02.02. 06:45

Házat, autót, ruhát is vehet a NAV-tól

Sok érdekességre bukkanhatunk az adóhatóság által meghirdetett árveréseken. Jellemzően a becsérték feléről indul a licit, mely elektronikus formában történik, ügyfélkapus bejelentkezést követően. Vehetünk házat, autót, ipari eszközöket, elektronikai cikkeket, de akár jelmezt és nagy tételben légy- vagy WC-papírt is.

Busi Ottó,

Az árverés a hatóság erre a célra kialakított online felületén zajlik. Illusztráció: Lehoczky Péter

Ingatlanokból jelenleg közel húszat hirdettek meg Békés megyében. Ezek árverése február végén vagy március elején indul. Az egyik ingatlan a megyeszékhelyen található, kicsivel több mint félmilliós adótartozás miatt került kalapács alá. A licitet 9,6 millió forintról indítják, és bár erősen felújítandó a polgári lakás, de tekintve, hogy viszonylag keresett környékről van szó, a kikiáltási ár egyáltalán nem túlzó. Az Ingatlannet.hu becslése alapján a hasonló kaliberű házakat az Urszinyi Dezsőné utcában 24 millió forint körül értékesítik. Felújítva, rendbe téve ennél is drágában.

Árvereznek Szarvason és Orosházán is házakat, előbbiben 11 millióról indul egy felújítás alatt álló, 150 négyzetméteres családi ház, míg utóbbi településen kétmillióról kezdődik a licit egy 90 négyzetméteres ingatlanra.

Az árverés a hatóság erre a célra kialakított online felületén zajlik. Illusztráció: Lehoczky Péter

Járművekből jelenleg egy ponyvás, magasított oldalfalú „LADY” utánfutót hirdetnek Békés megyében, ezt 50 ezer forinttól lehet elvinni. Aki kicsit távolabb hajlandó egy autóért elmenni, az Csongrád megyében egy „elhanyagolt” Kia Sorento típusú autót vehet 600 ezer forintért, vagy egy hasonló állapotúként megjelölt Peugeot Boxer teherautót 100 ezerért. Szolnokon egy „korának megfelelő” húszéves Ford Tranzitot árulnak félmillióért. A NAV-árverések között igazi érdekességek is vannak: egy jó állapotú nyerges vontató 1,2 millióról, egy tízfős Lincoln „buliautó” televízióval, hangulatfényekkel, bőrülésekkel 2,5 millióról indul.

A másik véglet egy városi Smart kisautó, melynek kikiáltási ára 150 ezer forint.

A járműveknél maradva: megyénkben a kétkerekűek dominálnak, egy tucat női kerékpár került kalapács alá. A használtnak jelzett, de ránézésre jó állapotú és felszerelt biciklik jellemzően 5-10 ezer forintos áron lettek meghirdetve Békésszentandráson.

Mezőgazdasági gépből egy hatsoros kukoricaadaptert árulnak 1 millióért, míg egy szintén hatsoros szemenkénti vetőgépet 1,5 millióért, ezeket Orosházán lehet megtekinteni. Ugyanitt használt jelmezeket is vehetünk néhány tízezer forintos áron: báli ruha, menyasszonyi jelmez és kétrészes dressz is a kínálat része egy „Dragon” jelölésű színes ruhaköltemény mellett.

Aki pedig most vágna bele nagyobb mennyiségű süteménykészítésbe, az Gádorosról ipari kelesztő-, dagasztó- és tésztanyújtó gépet szerezhet be, akár darabonként hetvenezer forintért is. A sütés és tárolás sem gond, a hatalmas sütőkemence negyedmillióról indul, míg a négy négyzetméteres hűtőkamra 125 ezer forintról.

Otthonra is vehetünk többféle terméket, árvereznek hűtőt, sütőt, különféle bútorokat, mosógépet, monitort és nyomtatót is néhány ezer vagy tízezer forintos kikiáltási áron.

Hogyan kalkulálnak? – az árverésről és a becsértékről

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal Elektronikus Árverési Felülete olyan virtuális árverési csarnok, ahol a hatóság végrehajtási eljárásai során lefoglalt és a NAV birtokában lévő ingóságok és ingatlanok árverése történik.

A résztvevők – ideértve a nyertest is – a licit befejezéséig anonim módon árvereznek. Árverési vevő lehet bárki, aki regisztrálta magát az ügyfélkapun és a szabályokat elfogadja. Egy tételre vonatkozó árverés a kezdődátumtól a végdátumig tart, ez alatt kell az ajánlatokat megtenni.

A nyertes az árverési vételár fejében az illetékes adóigazgatóságnál veheti át az ingóságot. Ingatlanárverés esetén a részvétel előfeltétele a hirdetményben szereplő előleg megfizetése átutalás útján a licit kezdetéig.

Mint megtudtuk, a lefoglalt ingóság értékét a végrehajtó becsléssel állapítja meg azok piaci értékének figyelembevételével. A végrehajtó munkája során természetesen igénybe veheti szakértő-becsüs közreműködését. Mivel az idő múlásával az ingóságok legnagyobb részének forgalmi értéke csökken, ezért általában a becsérték csökkentése is megtörténik.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában