Békéscsaba

2019.02.26. 10:06

Hatósági döntés alapján visszakerült a gólyafészek a helyére

Bár a múlt héten áthelyezték a Bartók Béla úti gólyák fészkét az út egyik oldaláról a másikra, és az eredeti helyére beszállásgátlót helyeztek el, kedden újabb fordulatot vett az ügy. A szakemberek leszerelték az üres telek előtti villanyoszlopról a beszállásgátlót, majd ott is elhelyeztek egy fészket, így most az út mindkét oldalán vár fészek a madarakra.

beol.hu

dig

– Az NKM a Békés Megyei Kormányhivatal határozata alapján helyezte át korábban a gólyák fészkét a Körös-Maros Nemzeti Park szakemberének felügyelete mellett – ismertették az áramszolgáltatónál. A szakember az eljárás szakszerűségéről meggyőződött, amikor az NKM munkatársai emelőkosaras daruval átemelték a gólyafészket és felszerelték a beszállásgátlót.

Az áramszolgáltatónál jelezték: a kormányhivatal hétfőn újabb határozatot adott ki, amelynek értelmében az NKM visszahelyezte a gólyafészket kedden a Bartók Béla út 20. számnál lévő oszlopra. Mivel az NKM elkötelezett a madarak védelme mellett, mindig eleget tesz akár a természetvédelmi hatóság, akár a nemzeti parkok madárvédelmet szolgáló kéréseinek.

Olvasói fotó

A gólyafészek eltávolítása, áthelyezése, valamint a beszállásgátló, lényegében szuronyok felszerelése nagy port kavart, a témához a Facebook közösségi portálon többen hozzászóltak.

Sámuel Zsuzsanna, egy Nógrád megyei állatvédő levelet írt az illetékes hatóságnak. Elmondta: megdöbbent, amikor megtudta, hogy tavaly után idén is áthelyeznék a gólyapár – Klári és Karcsi – fészkét. Tudomása szerint több mint 25 éve van fészek az adott oszlopon, ahonnan egy adatbázis szerint 2002 óta 50 fióka repült ki.

A Mályi Természetvédelmi Egyesület elnöke, Lehoczky Krisztián is lépett a békéscsabai gólyák ügyében. Elmondta: nekik nem a fészek áthelyezésével volt problémájuk – és elismerte, hogy az valóban nincs szerencsés helyen, főleg, ha az üres telekre többszintes házat építenek –, hanem azzal, hogy szuronyokat helyeztek az oszlopra. Szerinte azok veszélyesek a védett madarakra nézve.

Előzmény:

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában