természet

2019.01.30. 11:20

Több hósármány fordul elő a Csanádi pusztákon

A hósármányok kis számban ugyan, de rendszeres téli vendégek a Körös-Maros Nemzeti Park szikes pusztáin. A Csanádi pusztákon decemberben jelentek meg az első példányok, januárban pedig egy népesebb csapat is felbukkant.

Hósármányt látni mindig nagy élményt jelent a természetbarátok számára. Ezeknek az északi madaraknak jóval világosabb színű a tollazatuk, mint a nálunk honos énekeseknek – írta a Körös-Maros Nemzeti Park.

Fotó: Balogh Gábor

 

A Csanádi pusztákon december közepén, az első nagyobb havazás előtt jelentek meg először, ekkor három példányt láttunk a Montág-pusztán. Januárban egy vakszikes területen már hat példányból álló csapat bukkant fel.

Az északi, zord körülményekhez szokott hósármányok magokat, növényi részeket fogyasztanak. Akár néhány négyzetméternyi hómentes területen is képesek átvészelni a leghidegebb időszakokat.

Amikor a pusztákat hótakaró borítja, akkor legnagyobb eséllyel a letakarított kövesutak, földutak mentén pillanthatjuk meg őket. A hókotró gépek ugyanis gyakran az út menti füves, földes szegély egy vékony sávjáról is eltúrják a havat, ami így fontos táplálkozó területté válhat nemcsak a hósármányok, hanem a mezei pacsirták, nádi sármányok, búbos pacsirták, erdei szürkebegyek számára is.

A hósármányok nagyon bizalmas madarak, így akár 10-15 méteres távolságból is megfigyelhetjük őket.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában