applikáció

2019.01.25. 13:50

Már a baleseteket is digitálisan jelentik

Nemrégiben indult, de kategóriájában máris a legnépszerűbb hazai applikációvá nőtte ki magát a Mabisz digitális kárbejelentője. Néhányan sajnos már használni is kényszerültek: a biztosítókhoz mintegy ötven, balesethez kötődő kárbejelentés érkezett ezen a csatornán.

Busi Ottó

Januártól az autósok mobiltelefonjukon is intézhetik a baleset utáni adminisztratív teendőket. Elindult ugyanis a Magyar Biztosítók Szövetségének (Mabisz) új, digitális kárbejelentője, amely a hagyományos, „kék-sárga” nyomtatvánnyal egyenértékű, ám gyorsabb és egyszerűbb ügyintézést tesz lehetővé. Az alkalmazást a megjelenés óta több mint hatvanezren töltötték le, melyet jelenleg két magyar rendszámmal lehet használni és egyelőre nem alkalmas cascókárok rögzítésére.

A „kék-sárga” baleseti bejelentő a legtöbb autós számára ismert, ám mivel csak akkor használják, ha baleset történt, nem sokan tudják felidézni, hogy valójában mit is tartalmaz. Pedig a hibás kitöltés akár azzal is járhat, hogy a baleset vétlen részese nem, vagy csak nagy késéssel jut hozzá a kártérítés összegéhez. Az új, online applikáció gyorsabb és átláthatóbb kárbejelentési folyamatot tesz lehetővé a károsultaknak.

A felhasználók egyszerűen és jól feldolgozhatóan készíthetik el a baleseti ábrát, a baleset típusának kiválasztása, a helyszín GPS-es meghatározása, továbbá a szerződéses adatok QR-kódos bevitele mind hozzájárul a gyors és egyszerű adatfelvételhez – tájékoztatott a Mabisz.

Sokkal egyszerűbbé, gyorsabbá válik az ügyintézés az új, digitális kárbejelentő alkalmazásával. Illusztráció: Shutterstock

Kliment László, a Magyar Autóklub békéscsabai műszaki állomásának vezetője kiemelte, a biztosítók a baleseti bejelentőn megadott adatok alapján rendezik a kárt, ezért nagyon fontos, hogy minden szükséges információ rendelkezésükre álljon. Tapasztalata szerint a papíralapú kitöltésnél gyakorta előfordult, hogy egyes rovatokat a károsultak üresen hagytak, ez pedig hátráltatja az ügyintézést.

Tudomása szerint az applikáció használatával mindez elkerülhető, mivel az alkalmazás nem engedi hiányosan menteni a bejelentést.

Az autómentéssel foglalkozó békéscsabai Szocso Car Kft. képviselője elmondta, a bajba került autósok közül kevesen tartottak maguknál baleseti bejelentőt, legtöbbször ők segítették ki a feleket egy-egy mentés során. Véleménye szerint hasznos lehet az új, digitális megoldás, de vélhetően lesznek, akik továbbra is ragaszkodnak a hagyományos módszerhez. Meglátása szerint főként a fiatalabb korosztály lehet nyitott az applikáció használatára.

Mátyás Tamás, a Start Stop Autószerviz ügyvezetője is hasonló véleményen van: hasznosnak tartja az újítást, de ő is úgy véli, lehetnek olyanok, akik maradnak a hagyományos megoldásnál. Elmondta viszont, hogy a hozzájuk fordulók autóiban többségében találkozni baleseti bejelentővel, jellemzően a szervizkönyvben vagy a kocsi papírjai közt elhelyezve. A káreseményekkel kapcsolatban úgy fogalmazott, a leggyakoribb javítanivalót a lökhárítók, a hűtő és a fényszórók sérülése adja, ezek törnek legtöbbször a balesetek során.

Egy gombnyomással a helyszínről

Hazánkban és az EU28 átlagát tekintve is jelentősen kevesebb baleset történik napjainkban, mint a 1990-es években, azonban 2013 óta a balesetek száma emelkedni kezdett. 2017-ben összesen 16.489 személysérüléses közúti baleset történt hazánkban. Mindezek következtében a bejelentett kgfb-károk száma és az egy kárra jutó kárfelhasználás is folyamatosan emelkedik 2013 óta.

Ha baleset történik, mindkét félnek jelentkeznie kell a biztosítójánál, erre a károkozónak 5 nap áll rendelkezésre, a károsultnak 30 napja van arra, hogy a károkozó biztosítójánál a saját kárigényét bejelentse. Az alkalmazás használata ezt is leegyszerűsíti: az adatok kitöltése után, ha minden érintett fél aláírta a bejelentőt, egy gombnyomással el tudják azt küldeni a helyszínről. A rendszer e-mailben is küld egy értesítést minden érintettnek, mellékelve a kitöltött pdf formátumú kárbejelentőt. A biztosítók ezután belső folyamataiknak megfelelően felveszik a kapcsolatot a bejelentőkkel.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában