Új lehetőségek

2019.01.05. 19:58

Január eleje misztikus erővel hat az ember terveinek megvalósítására

„Új év, új kezdet” – tartja a mondás. Szilveszter után a legtöbben tiszta lappal igyekeznek kezdeni az esztendőt, és sokan fogadalmakat is tesznek. Utóbbiakat azonban kevesen tartják be; főként azok valósítják meg, akik hosszasan tervezgették önmaguknak tett ígéretüket – tudtuk meg a szakembertől.

Vásári Erzsébet

Szicsek Margit tanácsadó és szakpszichológus érdeklődésünkre elmondta, az új esztendőnek van egy misztikus hatása az emberekre. Amikor lezárul egy időszak, a legtöbben óhatatlanul készítenek egy leltárt az életük minden területén arról, hogy mi jellemezte tevékenységeiket az előző évben; mit értek el abból, amit szeretnének; és mit nem valósítottak meg.

A szakember hozzátette, a fordulónak megvan a maga szertartása is, hiszen a karácsonyi időszak ad egy meghittséget, amikor mindenki le tud lassítani egy kicsit, majd azt a szilveszteri mulatságok váltják fel, melyek egy vidámabb, pörgősebb búcsúztatás lehetőségét nyújtják. A visszatekintés után pedig már új reménnyel vágnak bele a januárba, sokan azzal a szándékkal, hogy megvalósítják mindazt, ami előzőleg nem sikerült számukra.

A fogadalmak akkor tartósak, ha már régóta készültünk a változtatásra /Illusztráció: Shutterstock/

Szicsek Margit szerint az év végi leltár során az ember számára a legfontosabb, hogy legyen mellette valaki, akivel meg tudja osztani a gondolatait, mert nem mindegy, hogy magában dolgozza fel az élményeit, vagy egy megértő társsal egy kiadós beszélgetés során teszi meg azt. Utóbbi esetén ugyanis egyfajta tehertől szabadulhat meg az egyén, és nagyobb erővel, több lelkesedéssel vághat bele a tervezésbe.

Az újévi fogadalmakkal – például a dohányzásról való leszokással, az étrend átalakításával vagy a testsúly csökkentésével – kapcsolatban Szicsek Margit elmondta, azok akkor lehetnek tartósak, ha valaki már régóta készül a változtatásra. Amennyiben hosszasan érlelődik az emberben elhatározása, és azt az év fordulónapjához köti, úgy annak a megvalósítása szinte biztosra mondható. Hozzátette, ez nem csak szilveszterkor lehetséges, ugyanúgy tökéletes apropója lehet egy születésnap vagy akár egy átlagos naptári dátum is. A hirtelen ötletből adódó ígéretek ezzel szemben csak kevés esetben állják meg a helyüket.

A szakpszichológus kiemelte, a mai világban az új év apropójából vagy attól függetlenül is felhívná az emberek figyelmét arra, hogy az infokommunikációs eszközök elterjedésével sem szabad „elkényelmesednünk”. Utóbbiak ugyanis nagymértékben csökkentik az egyén emberi kapcsolatokra vonatkozó igényét, hiszen a képernyő előtt ülve a személyes társalgásnak egyre kevésbé érezhetjük hiányát. A lelki egyensúlyunk érdekében fontosnak tartja, hogy mindenki visszahozza életébe azt a régi hagyományt, miszerint az élő találkozásokat részesítjük előnyben, mert számtalan vizsgálat és kísérlet bizonyította már annak pótolhatatlanságát, a testi-lelki egészségmegtartó erejét és az életminőséget javító hatását.

Véleménye szerint a legfontosabb, hogy szabályozzuk a számítógép, tablet, telefon használatát, és forduljunk újra egymás felé. A családok esetében például a közös vacsorákat tartja elengedhetetlennek, amikor mindenki leül az asztalhoz és az étkezés mellett átbeszélhetik a napi történéseket is.

Ön szokott újévi fogadalmat tenni?

Tóth Éva: – Nem szoktam újévi fogadalmakat tenni, mert nem látom értelmét azoknak. Ha valaki változtatni szeretne az életén, azt az év bármely időszakában megteheti. A 2019-es évtől az az elvárásom, ami szinte mindenkinek. Azt szeretném, hogy jobb legyen, mint az előző, emellett a családom és szeretteim számára egészséget kívánok.

Hruska Ármin: – Nem tettem újévi fogadalmat idén és a korábbi években sem. Azonban azt kívánom a 2019-es esztendőtől, hogy az előzőhöz hasonló sikerekkel zárhassam, hiszen főként jó dolgok történtek velem 2018-ban. Továbbá egészséget és boldog hétköznapokat kívánok mindenkinek, mert szerintem az a legfontosabb.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában