iskolaátadó, galériával

2019.01.16. 17:19

Helyben ebédelhetnek a kétegyházi gyerekek

Ünnepélyes keretek közt adták át a kibővült román nemzetiségi iskolát szerdán Kétegyházán. A mintegy harmincmilliós fejlesztéssel a gyerekek saját ebédlőt és melegítőkonyhát kaptak, így már nem kell a szomszédos épületbe átjárniuk minden egyes étkezéskor.

Busi Ottó

Új ebédlővel és melegítőkonyhával bővült a Kétegyházi Román Nemzetiségi Általános Iskola és Óvoda. A 26 milliós beruházással jelentősen komfortosabbá válik a helyi gyerekek élete. Borbély Erikától, az intézmény vezetőjétől megtudtuk, a tanulók eddig egy másik iskola ebédlőjét használták, a fejlesztéssel viszont a gyerekek helyben maradhatnak, és az intézményen belül oldhatják meg az étkeztetésüket.

– Úgy gondoltuk, nekünk is szükségünk van egy olyan közösségi térre, ahol helyben tudnak étkezni a gyerekek. A fiatalok és szüleik is nagyon örülnek a dolognak, ugyan még nem próbálták ki az étkezőt, de várhatóan két héten belül használatba vehetik a diákok – árulta el Borbély Erika.

Kreszta Traján, Soltész Miklós és Juhász Tibor, a Magyarországi Románok Országos Önkormányzatának elnöke vágja át a nemzeti színű szalagot /Fotó: Kiss Zoltán/

Az átadóünnepségen részt vett Soltész Miklós, a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára, aki hangsúlyozta, a magyar nemzetiségi politika célja, hogy a nemzetiségek meg tudjanak maradni nyelvükben és kultúrájukban, és erőforrásként tekintsünk rájuk, ne pedig ellenfélként, ellenségként.

– Az elmúlt egy évszázad nagyon sok szomorúságot, bajt hozott mind Magyarországra, mind Közép-Európára, de Európára is. Mindannyiunk felelőssége az, hogy a következő években, évtizedekben és évszázadokban Európában, itt a környezetünkben élő nemzetek békességben éljenek egymás mellett. Elfogadva mindenkinek a különbözőségét, de egyben egymást erősítve. Hiszem, hogy az a nemzetiségi politika, amit Magyarország folytat, az kihat a környező nemzetekre is – mondta Soltész Miklós.

Az államtitkár hozzátette, pozitív elmozdulás látható Szerbiával, Szlovéniával, Horvátországgal, Szlovákiával kapcsolatban, és a román–magyar viszonyban is jó irányba mutató változás érzékelhető. Elmondása szerint a Kétegyházihoz hasonló ünnepségek pedig csak erősítik a kapcsolatokat.

Kreszta Traján, az Országgyűlés román nemzetiségi szószólója, utalva a kétegyházi beruházásra, kiemelte, cél, hogy az itt élő nemzetiségek számára minél komfortosabb intézmények legyenek. Felhívta a figyelmet, hogy az iskola egy uniós pályázaton új tornaterem építésére nyert jelentős összeget: az intézmény 414 millió forintból valósíthatja meg az új sportlétesítményt.

Az ünnepségen, az iskola diákjai tartottak zenés-táncos énekbemutatót a megjelentek számára, majd az esemény végén a román ortodox egyház képviselője áldotta meg az új épületrészt.

Természettudományi laborokat is építenek a tornaterem mellett

A Kétegyházi Román Nemzetiségi Általános Iskola és Óvoda újabb létesítménnyel gazdagodhat a közeljövőben. Több mint négyszázmillió forintból külső sportpályát és tornatermet alakítanak ki és az épületben természettudományi laborok is helyet kapnak. A projektet jövő év első feléig tervezik megvalósítani. Ennek során egy csaknem ezer négyzetméter alapterületű épületet húznak fel, melyben helyet kapnak a laborok (fizika, kémia, biológia), és az ehhez kapcsolódó szertárak, valamint a tornaterem a kapcsolódó szertárral és a vizes blokkokkal együtt. A tervek szerint energiahatékony rendszereket építenek be, és az akadálymentesítést is megoldják.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában