költözés

2018.12.18. 06:50

Többen elmentek, mások visszatértek

Az országos költözéseket nézve kiderül, hogy vidékről jellemzően a főváros és Pest megye a célpont, emellett a különböző megyékből jellemzően a szomszédos térségekbe vándorolnak. Békésben is hasonló a helyzet.

Busi Ottó

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) legfrissebb, tavalyi adataiból kiderül, hogy a megyeszékhely és az egész megye lakossága hogyan változott a költözködések miatt. Ez alapján Békéscsaba népessége az állandó el- és odaköltözők miatt enyhén, összesen 92 fővel csökkent a a KSH adatai alapján – derül ki az Ingatlan.com lapunknak küldött elemzéséből.

– Ha az ideiglenesen oda- és elköltözőket, illetve visszaköltözőket is beleszámoljuk, akkor a csökkenés minimális, tizenöt fő – tette hozzá Balogh László, a portál vezetőelemzője. A KSH adatai alapján az elemzés rávilágít, összességében tavaly a megyéből elköltözők és az ide beköltözők egyenlege negatív. Mivel többen költöztek el a megyéből mint ide, így emiatt összesen 1270 fővel csökkent Békés megye lakossága.

Békésből a legtöbben Budapestet vagy Csongrád megyét veszik célba /Illusztráció: Shutterstock/

A megyei adatok arról tanúskodnak, hogy az elköltözők jelentős része Budapestet (860 fő), valamelyik Csongrád megyei (718 fő) vagy Pest megyei (542 fő) települést vette célba. Békés megyébe a legtöbben Csongrádból érkeztek, kereken félezren. Budapestről ennél csak hárommal kevesebben költöztek a megyébe, Jász-Nagykun-Szolnok megyéből pedig közel háromszázan választották szűkebb hazánkat új otthonuknak.

– Az ideiglenes költözőket is ideszámítva ugyanez az erősorrend az ideiglenesen el- és odaköltözők, valamint a visszavándorlók tekintetében, azzal a különbséggel, hogy a Békés megyébe költözők harmadik leggyakoribb megyéje nem Jász-Nagykun Szolnok, hanem Pest megye – részletezte Balogh László.

Vannak a környezetében költözködők?

Lukácsi-Kempf Orsolya: – Egy ismerősöm se költözött még el a megyéből. Külföldre már kitelepültek, de az országon belül, például más megyébe vagy esetleg a fővárosba még nem. Olyan viszont van, aki a szomszédos Csongrádba ment. Az egyik barátnőm Szegedet választotta új otthonának, ő ott talált munkát, dolgozni ment a csongrádi megyeszékhelyre.

Csuvarszki Bence: – Nekem van olyan rokonom, aki a megyéből költözött az ország nyugati felébe, Sopronba, illetve Győrbe. Az ismerősök, barátok és a család nagy része viszont itt maradt, itt él Békésben. Én is itt tanulok, jelenleg nem is tervezem, hogy később máshová költözöm, de ez majd attól is függ, hogy mit hoz a jövő, milyen lehetőségeim adódnak.

Erdődi Erzsébet: – Nincs olyan ismerősöm, aki más megyébe költözött volna. Olyanról se tudok, aki az ország más pontjáról jött volna ide. Szerintem, ha valaki innen elköltözik, azt a munkalehetőségek hiánya és a megye nehézkes megközelíthetősége miatt teszi, bár mostanában hallani, hogy lesznek fejlesztések, így reméljük, lesz változás ezen a téren.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában