Orosháza

2018.12.04. 17:46

Mérlegelik az egyházi átvétel lehetőségeit

Egykoron evangélikus gimnáziumként működött a Táncsics gimnázium Orosházán, most ismét felröppent a hír az egyházi átvételről.

Csete Ilona

A minap megtartott közmeghallgatáson is téma volt a középiskola jövője. Németh Béla képviselő egy kérdésre válaszolva annyit mondott, zajlanak a tárgyalások. Lapunk megkereste az orosházi evangélikus gyülekezet igazgató-lelkészét, Ördög Endrét.

– Az Orosházi Evangélikus Egyházközség Presbitériuma több szempontot mérlegelve, különböző belső fórumokon megtörtént eszmecserék után alakította ki a Táncsics gimnázium esetleges egyházi fenntartásba vételével kapcsolatos álláspontját. A testület megállapítása szerint egy esetleges átvétel a gyülekezet oktatásban vállalt értékorientált, emberközpontú szemléletének, elkötelezettségének és felelőssége megélésének, valamint az oktató-nevelő munka háttere kiszámíthatóságának, innovatív szemléletű fejleszthetőségének terén egyaránt pozitív folyamatokat generálna – tájékoztatott a lelkész.

– Ezért a presbitérium, élve a törvény adta lehetőségével, határozatban kérte fel a Magyarországi Evangélikus Egyház szakmai testületeit és országos presbitériumát, hogy vizsgálják meg a Táncsics gimnázium egyházi fenntartásba vételének lehetőségét, és a felvetés pozitív értékelése esetén járjanak el az illetékes állami szerveknél.

A folyamat jelenleg a döntés-előkészítés stádiumában van, amelynek során a Magyarországi Evangélikus Egyház illetékes szakmai testületei különböző szempontok mérlegelése mellett, az ügyben érintettek meghallgatásával alakítják ki az egyház legfelsőbb operatív testülete számára készített szakmai javaslatukat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában