ünnepség - galériával

2018.12.18. 17:36

Elismerések is gazdára találtak a nemzetiségek napján

A nemzetiségek napja alkalmából rendezett ünnepséget a Békés megyei önkormányzat a helyi önkormányzattal együttműködésben kedden délelőtt a békési kulturális központban. Az eseményen átadták a Békés megyei nemzetiségi-díjakat is. Az elismerést ebben az évben öt személyiség vehetett át.

Papp Gábor

– Városunk kulturális és sport életében, valamint a mindennapokban egyaránt fontos szerepet játszanak a nemzetiségek – fogalmazott köszöntő beszédében Izsó Gábor. Békés polgármestere elmondta, a képviselő-testület valamennyi területen próbálja segíteni a nemzetiségi önkormányzatok munkáját.

Zalai Mihály, a Békés Megyei Önkormányzat közgyűlésének elnöke kifejtette, a rendezvény legfőbb célja, hogy kifejezzék megbecsülésüket a nemzetiségek iránt.

Tircsi Richárd, Mucsi András bizottsági elnök, Zalai Mihály, Csobai Lászlóné, Eperjesiné Cséffai Csilla Zita, Éri Lajos, Ljubomir Vujcin, Rau Mihály. /Fotó: Zentai Péter/

– Ugyanilyen fontosnak tartjuk, hogy reflektorfénybe állítsuk azokat a személyiségeket, akik sokat tesznek a nemzetiségi nyelvhasználat és kultúra tovább élése, erősödése érdekében – hangsúlyozta Zalai Mihály. – A huszadik század valamennyi Békés megyei nemzetiség számára veszteségeket okozott. Az intolerancia és a történelem megtépázta a népeket. A 21. században viszont egy olyan időszaknak kell következnie, amelynek során a nyelvhasználatnak, a nemzetiségi létnek meg kell erősödnie.

A közgyűlés elnöke nyomatékosította, Békés megye elmúlt háromszáz éve arról is szólt, hogy a nemzetiségek egymás mellett, együtt munkálkodva építettek fel közösségeket, településeket, és közben felépítették Békés megyét is.

– Ha megyénknek, a Kárpát-medence szívének van üzenete, akkor az az, hogy miként lehet egyetértésben, együtt élni és dolgozni – ecsetelte.

Tircsi Richárd, a Miniszterelnökség Nemzetiségi Főosztályának vezetője elsőként arra világított rá, hogy a megyében élő nemzetiségek jó kapcsolata és munkája példa lehet más területeken élők számára is. Bejelentette, hogy körülbelül egy hónap múlva, 2019. január 19-én a magyar állam Békés megyében, Eleken tart rendezvényt a magyarországi németek elhurcolásának és elűzetésének emléknapján.

– Mindez alkalmat biztosít arra, hogy az egész ország osztozzon abban a fájdalomban, amit közös történelmi múltunknak ez a gyászos eseménye okozott – tette hozzá Tircsi Richárd.

Áttérve a keddi eseményre úgy fogalmazott, igazi ünnep volt, amely a találkozások és az összetartozás örömét nyújtotta. A program emellett kiváló alkalmat kínált arra, hogy a résztvevők, az érdeklődők ízelítőt kapjanak a nemzetiségi kultúra szép hagyományaiból. Mint mondta, ilyenkor a sokszínűségen túl a közös történelmi múltunkból adódó hasonlóság is középpontba kerül.

– A nemzetiségek színesítik az adott terület kultúráját, tevékenységük gazdasági és politikai szempontból is fontos. Számtalan szállal kötődnek anyaországaikhoz, nyelvnemzeteikhez, s így segíthetik a régiók fejlődését, a jó szomszédi kapcsolatokat – húzta alá. – A nemzetiségek hídszerepe igazi érték.

Ezután a nemzetiségi díjak átadása következett. A román nemzetiség részéről Csobai Lászlóné – aki nyugdíjba vonulásáig közel 40 éven át dolgozott a békéscsabai Munkácsy Mihály Múzeum történészeként – vehette át az elismerést. A szlovákság részéről Eperjesiné Cséffai Csilla Zita békéscsabai óvodai munkaközösség-vezető, mesterpedagógus munkáját ismerték el a díjjal. A cigányságból a füzesgyarmati Éri Lajos roma nemzetiségi vezetőt tüntették ki. A szerb nemzetiség részéről Ljubomir Vujcin szerb néptánc-koreográfus vehette át a díjat. A német nemzetiség részéről Rau Mihályt tüntették ki, akinek neve összeforrt a Mezőberényi Német Hagyományápoló Egyesülettel és a Mezőberényi Német Nemzetiségi Önkormányzattal.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában