füzesgyarmat

2018.11.22. 13:53

Vida Ágnes: nem kifizetődő a gyerek tekintélyelvű nevelése

A pozitív nevelésről, avagy erőszakmentes, az önbizalmat támogató, kapcsolatra építő nevelési módszerekről tartott előadást a Kismamablog.hu szerzője, Vida Ágnes pszichológus nemrég a füzesgyarmati közösségi központban. A világhírű üzleti magazin, a Forbes által az 50 legbefolyásosabb magyar nő között számon tartott szakembert egy, a nők munkaerőpiaci reintegrációját célzó EFOP-os pályázat keretében hívta meg a Margaréta Családos Egyesület.

Nagy-Laczkó Viktória

Miért rosszalkodik a gyerek, miért nem hallgat a szülőre, hogyan tehető együttműködővé, mi a hatékony szülő-gyermek kommunikáció titka, illetve hogyan teremthető olyan szülő-gyermek kapcsolat, amiben a lurkó „magától” együttműködővé válik és amely a kamaszkorra is megmarad? Ilyen és ehhez hasonló kérdésekre adott választ a pozitív gyermeknevelési módszerekről, annak hatásairól szóló előadásában Vida Ágnes pszichológus, a Babapszichológia és az Anyapszichológia című bestseller könyvek szerzője, a Gazdagmami honlap alapítója.

A szakember elmondta, a pozitív nevelés alatt olyan módszerek összességét értik, amik úgy nevelik a gyermeket, hogy az az önbizalmára, az érzelmi fejlődésére is pozitív hatással legyen. Ezen módszerek az elmúlt 15-20 évben terjedtek el hazánkban elsősorban azért, mert számos kutatás kimutatta, hogy a hagyományos, vagyis a tekintélyelvű (elsősorban szülői tekintéllyel, a büntetéssel operáló) nevelés rossz hatással van a szülő-gyermek kapcsolatra, szorongást, önértékelési zavarokat, önbizalomhiányt okoz a csemetében, erősen uniformizálja az egyéniséget, elveszti a kapcsolatot önmagával. Sőt, lázadásra készteti a gyermeket, hiszen a büntetéstől való félelmében nem teszi meg, amit nem szabad, de amikor senki nem látja, kipróbálja, megteszi a tiltott dolgokat. Mindez később súlyos problémákhoz vezethet.

Vida Ágnes szerint nevelési szempontból vízválasztó időszak a dackorszak. Fotó: Lehoczky Péter

– A tekintélyelvű nevelés rosszat tesz az emberrel, az egyéniségével. Alásöpri a többinek mindazt, amit úgy igazán szeretne. Például ilyen esetekben fordul elő, hogy olyan szakmába sodródik bele az egyén, amit nem is szeret. Lehet, hogy festőművész, pék vagy fodrász lenne, de mindenki azt mondta neki, hogy könyvelőnek kell lennie, mert azzal lehet pénzt keresni. Végigcsinálja, kipréseli magából, de nem szereti igazán. De a hagyományos nevelés eredményeképpen fordulhat elő az is, hogy a gyermek később messzire elsodródik érzelmileg és fizikailag is a szülőtől.

Mint fogalmazott, a pozitív nevelési módszerekbe sok minden beletartozik: a játékos kapcsolatra építő megoldások. „Ha a gyerek jól érzi magát és jó a kapcsolat, akkor jól is viselkedik. Ha valami kicsit megborul, kevesebb figyelmet kap, akkor rosszabbul viselkedik. A pozitív módszerekkel a kapcsolat megtartása érhető el” – árulta el. Hozzátette, nevelési szempontból a totyogókor az az időszak, ami nagy vízválasztó, ugyanis ha a szülő az elején jól csinálja a dolgokat, akkor később sem fog nagyon „elvadulni” a gyerek, ezért is nagyon fontos, hogy jó alapokkal induljon a kapcsolat.

– Minden szülő másként áll hozzá hogyan kell kezelni a hisztit, de a büntetés helyett létezik sok olyan játékos módszer, amivel ezeket a konfliktusokat lehet kezelni. Továbbá meg lehet tanítani a gyerekeknek a veszélyeket tapasztalati úton úgy, hogy nem lesz tőle bántódása, ahelyett, hogy folyton kiabálunk rá – fogalmazott.

Huszadszor gyűltek össze

Kétszázmillió forint támogatást nyert a nők munkaerőpiaci helyzetének javítására tavaly év végén a Margaréta Családos Egyesület, a polgármesteri hivatal és a Mindennapok Női Szemmel Egyesület konzorciuma. Az összegből többek között 20 olyan rendezvényt szerveztek az érintettek ez idáig, ahol a nők atipikus foglalkoztatásra, a munka, család és karrier összeegyeztethetőségére és a nők családon belüli kiemelt szerepére hívták fel a figyelmet – árulta el Kovácsné Czeglédi Mária Tünde, a projekt szakmai vezetője és az események szervezője.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában