ingatlan adásvétel

2018.11.28. 06:50

Hétszeres a különbség a megye utcái között

A Központi Statisztikai Hivatal adatai alapján a 2017-ig tartó ötéves periódus alatt Békés megye három legnagyobb településén, Békéscsabán, Gyulán és Orosházán egyaránt két és félszeresére nőtt az ingatlan adásvételek száma. A legtöbb tranzakciót tavaly Békéscsabán regisztrálták, ahol ezer lakosra vetítve közel húsz adásvétel zajlott – derül ki az Otthon Centrum hírportálunknak küldött friss elemzéséből.

Busi Ottó

A három legnagyobb Békés megyei város közül a legalacsonyabb négyzetméterárak Orosházán jellemzők: itt egy családi ház fajlagos ára mindössze 90 ezer forint. Ennél átlagosan 50 ezer forinttal kell többet fizetnie négyzetméterenként annak, aki Békéscsabán vagy Gyulán szeretne családi házhoz vagy panellakáshoz jutni. Téglalakást még ennél is drágábban lehet vásárolni, Gyulán 180 ezer forintot kell egy ilyen otthon négyzetméteréért fizetni.

A legdrágább négyzetméteráron a megyében jelenleg a békéscsabai Justh Gyula utcában vásárolhatunk /Fotó: Lehoczky Péter/

 

– A dél-alföldi nagyváro­sok esetében az értékesítési idő néhány nappal alacsonyabb, mint a vidéki átlag. A középvárosok tekintetében azonban Dél-Alföldön jellemzően hosszabb az értékesítési idő. Ennek oka, hogy a régió középvárosaiban inkább jellemző a családi házak túlsúlya, mint az ország más részeinek hasonló méretű városaiban, és a kereslet is elsősorban ezekre a típusú ingatlanokra irányul a településkategórián belül – árulta el az Otthon Centrum elemzési vezetője.

Soóki-Tóth Gábor hozzátette, a három dél-alföldi megyében egyaránt a családi házak iránti kereslet volt meghatározó. A legdrágább város Kecskemét, ahol egy családi ház átlagos négyzetméterára kicsivel marad csak 220 ezer forint alatt. Kecskemétet követi Szeged, ahol 205 ezer forintot kellett 2017-ben egy családi ház négyzetméteréért fizetni.

A települések ingatlanpiacára jelentős hatással vannak a tervezett és zajló beruházások és a földrajzi elhelyezkedésük. Soóki-Tóth Gábor elmondása szerint a beruházók elsősorban az infrastrukturálisan jól ellátott és megközelíthető helyeket választják. Ezek vagy a nagyvárosok vagy az autópályáról könnyen megközelíthető települések, így az olyan fejlesztések, mint az M44-es autóút megépítése, jelentős élénkítő hatással bírnak az ingatlanpiacra.

Az ingatlan.com legfrissebb elemzése pedig a legolcsóbb és a legdrágább utcákat mutatja be megyeszerte. A portál lapunknak küldött adatai alapján kiderül, megyénkben a legolcsóbb a sarkadi Szalontai utca, 50 ezer forintos négyzetméterárral. Az öt legolcsóbb között van még a szabadkígyósi Ókígyósi út, valamint a gyomaendrődi Árpád utca, a mezőkovácsházi Deák Ferenc utca és az eleki Lökösházi utca. Az elemzés szerint a legolcsóbb utcákban 50–100 ezer forint a négyzetméterár, szemben a legdrágább 250–350 ezer forintos megyei négyzetméterárakkal.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában