Ötven felett

2018.11.17. 17:36

A párkeresés lényege a nyitottság

Ötven felett is mindenkinek megvan az esélye arra, hogy párt találjon magának. Ehhez azonban ki kell mozdulni, keresni a lehetőségeket, az új ismeretségeket, és nyitott szemmel járni a világban.

Vásári Erzsébet

Kozma Zoltán klinikai szakpszichológus elmondta, ötven év felett az ember lehetőségei már szűkebbek a párkeresés terén, és maga a személyiség is kevésbé alkalmazkodóbb, mint fiatalabb korban. Ez utóbbi annak tudható be, hogy ez a korosztály válogatósabb.

Mindezeket figyelembe véve elmondható, kevesebb esély van ilyenkor a megfelelő társra rátalálni.

A szakember hozzátette, a mai társadalomra azonban jellemző, hogy jó kondícióban vannak még az ötven felettiek is, így általánosságban több információt dolgoznak fel, mint száz-százötven évvel ezelőtt.

Illusztráció: Shutterstock

Ennek következtében az emberek szellemileg frissebbek és fizikai aktivitásuk jobb, ami azzal támasztható alá, hogy a várható életkor egyre hosszabb. Így már csak az egyénen múlik az, hogy mennyire keres vagy talál magának párt.

Kozma Zoltán beszámolója szerint ahogy minden életkorban, úgy ötven év felett is az a legfontosabb a társkeresés területén, hogy ki mennyire nyitott, milyen könnyen dolgozza fel a külső ingereket és keresi tudatosan a helyzeteket.

A sikerhez fontosnak tartja azt is, hogy a párra vágyó kimozduljon, hiszen az ismerkedési lehetőségek ott vannak egy színházban, moziban, koncerten vagy kávéházban is, illetve mindazokon a helyeken, ahol emberek fordulnak meg. Továbbá párkeresési lehetőségnek említette még az internetet.

Az utóbbiról elmondta, erre a korosztályra vonatkozóan is ugyanazokat a veszélyeket rejtegeti, mint a harmincasra és a tinédzserkorúra, amikben kihasználhatják vagy becsaphatják őket, vagy egyszerűen csak nem azt kapják meg, amit ígérnek számukra.

Ennek ellenére úgy gondolja, a kockázatokat figyelembe véve itt is bátran lehet keresgélni.

A szakpszichológus elmondta, a fentieken kívül fontos tényező lehet még az új ismeretségek kötése, mert ezek hozzák a kapcsolatokat, és láncszerűen vonzzák magukkal az esetleges partnert.

Tehát a legfontosabb a nyitottság még akkor is, ha az ember esetleg konzervatívabb, rugalmatlanabb vagy kevésbé tud már alkalmazkodni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában