galériával és videóval

2018.11.16. 14:31

A 101-es hősökre emlékeztek Békéscsabán

Száz önkéntes területvédelmi tartalékos katona tett esküt pénteken a Szent István téren, a Magyar Honvédség 101-es újratöltve címet viselő rendezvénysorozatának zárásaként. A Békés megyeiekből is álló 101-es gyalogezred az első világháború végén, 52 havi szolgálat után 1918. november 16-án, tehát kereken száz éve tért haza Békéscsabára a frontról.

Licska Balázs

A Békés, Csongrád és Bács-Kiskun megyékből érkezett tartalékosok eskütételével kezdődött a pénteki nagyszabású esemény. Az eskü szövegében szerepelt, hogy a katonák az országhoz hűek lesznek, hogy Magyarország függetlenségét bátran, az alaptörvény és egyéb törvények betartásával, betartatásával, a honvédek és a fegyverek erejével életük árán is megvédik.

Szabó László dandártábornok elmondta, hogy azok, akik esküt tettek, olyan férfiak és nők, akik úttörő szerepet vállaltak a honvédség életében. Hangsúlyozta, hogy tervezik a honvédség fejlesztését – például technikai eszközökkel is –, azért, hogy egy olyan ütőképes haderő állhasson rendelkezésre, amely képes a baj óráiban segítséget nyújtani, a biztonságot garantálni.

A tartalékosok civil foglalkozásuk mellett segíthetnek a baj óráiban.

Beszélt a Zrínyi 2026 programról és arról, hogy az a cél: minden járásban legyen legalább egy századnyi kiképzett tartalékos erő, legyenek olyanok, akik civil életük, foglalkozásuk mellett szükség esetén angyalbőrbe bújva segítenek, akiket a haza szeretete vezérel.

A Szabadság téri obeliszknél, emlékműnél tartott koszorúzás előtt Takács Árpád kormánymegbízott, a megyei védelmi bizottság elnöke arra hívta fel a figyelmet, hogy Magyarországnak az ezeréves történelme alatt mindig volt katonasága, mindig szüksége volt bátor férfiakra és nőkre, akik helyt álltak és óvták a hazát.

Fotók: Lehoczky Péter

Részletezte: 1848-ban, tehát 170 éve egy újabb időszak következett a katonaság, a honvédség életében, és a magyarság akkor megtanulta, hogy bár szüksége van szövetségesekre, csakis saját magára számíthat. Hangsúlyozta, hogy Magyarország védelméről ma is magyar katonák gondoskodnak, sőt a magyar katonák külföldön is helyt állnak.

Kiemelte: ma Magyarország szabad, független és biztonságos ország, azonban semmi nincs ingyen, szükség van áldozatvállalásra. Szólt a 101-es gyalogezredről és arról, hogy esküt tett tartalékosok elődeik méltó örökösei, és hogy küldetésük van. Azzal zárta: a hazáért való kiállás a legszebb és legszentebb dolog a világon.

Szarvas Péter, Békéscsaba polgármestere beszédében arra hívta fel a figyelmet, hogy az első nagy világégést követően, kereken száz éve tértek haza a 101-es gyalogezred életben maradt tagjai. A 101-esek 1914 augusztusának elején indultak útnak, megjárták a véres és rengeteg áldozatot követelő szerbiai, galíciai és olasz frontokat, hősiességről tettek tanúbizonyságot.

Aláhúzta, hogy az itthon maradtakra is komoly feladat várt, súlyos teher hárult, hiszen a nőknek, az ifjaknak és az időseknek kellett biztosítaniuk életerős férfiak hiányában az ország gazdálkodását. Szarvas Péter azt mondta, hogy a meghozott áldozatokra, a hősi halált halt katonákra méltó módon kell emlékezni, ugyanis egy egészséges nemzet ezt teszi.

A békéscsabai 101. gyalogezredet 1883-ban hívták életre. Az első világháború során több fronton is harcolt. A legfényesebb diadalát 1917. augusztus 2-án aratta, a Komaresti-Szlobodzianál vívott csatában az orosz első vonal után elfoglalták a második és harmadik vonalat is. Szeptember 3. viszont gyásznap lett, akkor vesztesége több mint félezer halottat, sebesültet, eltűntet tett ki.

Kiállítással is emlékeztek a hősökre

A pénteki rendezvényre a honvédség toborzással, a Munkácsy Mihály múzeum pedig tematikus kiállítással készült. Egy sátorban az érdeklődők megismerhették a 101-esek történetét és azt, hogy milyen viszonyok uralkodtak a hátországban az első világháború idején, hogy milyenek voltak a katonai egyenruhák. A kiállított tárgyak között volt ágyúhoz való töltény, gázálarc, kulacs, hengeres testű robbanószerkezet, egy lövedék hüvelyéből készített váza, több tábori postai levelezőlap.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában