BÉKÉSCSABA

2018.10.30. 11:15

Népbetegség, pedig jó előre lehet jelezni a diabéteszt

Akár húsz évvel a 2-es típusú cukorbetegség diagnosztizálása előtt megfigyelhetők a betegség kialakulására figyelmeztető jelek – állapították meg nemrégiben japán kutatók. Hazánkban nagyságrendileg 700-800 ezer diabéteszes él, a betegek száma pedig világszerte egyre nő. Míg negyven évvel ezelőtt 100 millió körüli cukorbeteget tartott számon az Egészségügyi Világszervezet, addig 2050-re mintegy 700 millióval számolnak.

Busi Ottó

A tudósok 2005 és 2016 között végezték kutatásukat, ebben 27 ezer nem cukorbeteg, 30 és 50 év közötti – főleg férfi – résztvevő testtömegindexét (BMI), éhgyomori vércukorszintjét és inzulinérzékenységét rögzítették. A túlsúlyt vagy elhízást jelző magas BMI a 2-es típusú cukorbetegség ismert kockázati tényezője. A tanulmány szerint évekkel a cukorbetegség kialakulása előtt megemelkedett vércukorszintet és inzulinrezisztenciát tapasztaltak a kutatók. Megállapításuk szerint sokkal korábbi életkorban van szükség a betegség kialakulása elleni beavatkozásra – tette közzé az MTI.

Szageszaka Hirojuki, a kutatás vezetője elmondta, mivel a cukorbetegség előtti állapot megelőzésére tett próbálkozások kevésbé tűntek sikeresnek a hosszú távú követés alatt, lehetséges, hogy sokkal korábban kell akár gyógyszerrel, akár életmódváltozással beavatkozni ahhoz, hogy megelőzzük a diabéteszt.

A tudósok szerint sokkal korábbi életkorban van szükség a betegség kialakulása elleni beavatkozásra. Illusztráció: Shutterstock

– A diabétesz lényegében minden szerv működését befolyásolja. A kis- és nagyerek szövődményei, végtaghiány, vakság, veseelégtelenség, illetve szív- és érrendszeri megbetegedések fordulhatnak elő. A szívinfarktus vagy agyvérzés pedig gyakoribb a cukorbetegeknél – mondta dr. Tárnok Enikő endokrinológus.

Az orvos szerint a cukorbetegek számának növekedése az életmódváltozással függ össze, a betegség kialakulásának elsődleges oka a nem megfelelő táplálkozás és a mozgásszegény életmód.

– A diabétesznek sokáig nincsenek tünetei, mire a beteg orvoshoz fordul, az esetek jelentős részében már valamilyen szövődmény lépett fel. A betegség nem visszafordítható, de szinten tartható. Alapvető bármely diabétesznél a javasolt diéta és életmód követése, de inzulin, gyógyszer vagy ezek kombinációja is szóba jöhet a betegség típusától függően – mondta a diabetológus szakember.

Az elmúlt években óriási gyógyszerfejlesztések történtek, nagy az előrelépés a betegség kezelésében. Dr. Tárnok Enikő elmondta, a mai cukorgyógyszereknél alapvető elvárás, hogy a vércukorszint csökkentése mellett nem növelhetik a szívbetegségek kockázatát. Egyes újabb gyógyszereknél kiderült, nemcsak, hogy nem rontja, hanem csökkenti a szívbetegségek kialakulásának esélyét. A szakember úgy fogalmazott, ezen gyógyszerek úgymond áttörést hoztak a diabétesz kezelésében.

A diabetológus hozzátette, manapság olyan kombinált készítmények is vannak, melyekkel megvalósítható, hogy tablettára vagy napi egyszeri szúrásra lehet egyszerűsíteni a szükségessé váló terápiát.

Nagyon fontos a szűrővizsgálat

Szűrővizsgálattal a betegségre való hajlam felmérhető, illetve a diabéteszt megelőző egyes állapotok kimutathatók, így egy időben elkezdett kezeléssel a cukorbetegség kialakulása megelőzhető, vagy az azzal járó szövődmények elkerülhetők. A diabétesz korai felismerése ezért nagyon fontos, így érdemes rendszeresen szűrővizsgálatokra, vérvételre járni – hívta fel a figyelmet dr. Tárnok Enikő. Hozzátette, manapság a betegségre egyre többször mintegy mellékesen derül fény, például munkaalkalmassági vizsgálatkor vagy jogosítvány megújításakor. Elmondása szerint sokszor ezt a panaszt nem okozó betegséget már magas vércukorszinttel diagnosztizálják. A diabétesz egyik tünete, ha valaki sok folyadékot iszik, sok vizeletet ürít és fogy, mindezt jó étvágy mellett. A szakember megemlítette az úgynevezett Findrisk-kérdőívet, mely kitöltésével a diabétesz 10 éven belüli kialakulásának kockázatát lehet megbecsülni. Ezt érdemes elvégezni, mivel körülbelül egy percet vesz igénybe, és akár online, interneten keresztül is kitölthető.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában