békés megye

2018.10.05. 06:50

Elő a téligumikkal: nincs roham, most érdemes cserélni

Beköszöntött az ősz, egyre hidegebbek a nappalok, érdemes felkészíteni az autókat a téli szezonra. A helyi gumisoknál még nincs roham, de az előrejelzések szerint néhány héten belül a legtöbb autós lecserélteti a nyári futóit.

Busi Ottó

Fotó: Lehoczky Péter

Idén a gumiabroncsok mintegy öt százalékkal drágultak: egyrészt a forint árfolyama, másrészt a gyártáshoz szükséges alapvető nyersanyagok – szénszármazékok, a szintetikus és természetes gumi, valamint az acél árának – újabb világpiaci növekedése miatt. Így két év alatt az áremelkedés egyes termékeknél elérheti a tíz százalékot is – közölte a napokban az Abroncs Kereskedőház az MTI-vel.

A közlemény szerint az országosan tapasztalható munkaerőhiány miatt lehetnek olyan országrészek, ahol csak jelentős, akár többhetes várakozás után tudják lecseréltetni a nyárigumit az autósok. Az általunk megkérdezett Békés megyei szervizekben azonban nincs munkaerőhiány, bár elmondásuk szerint való igaz, nem könnyű megfelelő embert találni a gumis feladatokra.

Fotó: Lehoczky Péter

– Teljes létszámmal üzemelünk, de még nincs roham, jelenleg a céges autók, az előrelátóbb sofőrök jönnek, ezért, ha valaki most bejelentkezik, akkor nem kell várakoznia, lényegében azonnal le tudjuk cserélni az abroncsait – mondta Pekárik Pál, az egyik békéscsabai gumiszerviz ügyvezetője.

Az áremelkedésről szólva a békési szervizek elmondták, nagyságrendileg 5-10 százalékos emelkedés tapasztalható az új abroncsok piacán, de a gumicsere díja nem változott a tavalyihoz képest. Ennek alapján megyénkben jellemzően hét- és tízezer forintba kerül egy komplett gumicsere, ha pedig mind a négy futót újra cserélnénk, akkor – minőségtől és a mérettől függően – hatvan- és százezer ezer forint közötti összegre számíthatunk.

– Az áraink a középmezőnyben vannak, az új gumiknál van némi drágulás, nagyságrendileg öt és tíz százalék közötti. Szervizünkben egyébként nincs várakozás, mivel bejelentkezés után fogadjuk az ügyfeleket – árulta el Aradszki György, aki már évtizedek óta dolgozik a szakmában.

Fotó: Lehoczky Péter

Nem csak a gumicsere fontos

Hazánkban nem kötelező a téligumi használata, de javasolt az évszaknak megfelelő abroncsokat felszerelni. Egy előírás van, mégpedig az, hogy 1,6 milliméteres profilmélységnél már le kell cserélni a futókat. A szakemberek szerint a biztonságos közlekedéshez a télit négy, a nyárit három milliméteres profilmélységig ajánlott használni. Általában nyolc év a gumik élettartama, de ez márkától is nagyban függ, ezt is érdemes figyelni, ugyanis idővel a gumik elvesztik előnyös tulajdonságaikat, kevésbé tapadnak az utakon. Az autók őszi-téli felkészítése azonban nemcsak az abroncsok cseréjéből áll. A szakemberek elmondása alapján emellett még nagyon fontos a folyadékok, az ablaktörlő berendezés és a fényszórók állapotának ellenőrzése is. Az akkumulátort sem árt figyelni, három év felett érdemes megmérni a teljesítményét, ugyanis kemény fagyokban akár a teljesítményének a felét is elvesztheti, ez pedig azzal jár, hogy nehezen vagy egyáltalán nem indul el az autó.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában