Húsz éve Orosházán

2018.10.14. 13:55

A Doherty az egyik legdinamikusabban fejlődő cég

Húsz éve annak, hogy egy angol családi vállalkozás az 1990-es évek gazdasági környezetében, új telephelyet keresve, Orosházát választotta. Azóta a meghatározó gépipari vállalkozás az egyik legdinamikusabban fejlődő cég a városban, ahol az angol precizitás mint alapvető elvárás meghatározza a munkakultúrát. A két évtizedes nagy döntésről, a változásokról is beszélt a tulajdonos cégvezető, Jim Doherty.

Cs. I.

– Miért döntött 20 éve a családi vállalkozás Magyarország délkeleti régiója mellett?

– Legnagyobb vevőnk, a Siemens, Németországból Szlovákiába költözött, és azt szerették volna, ha mi is követjük őket Kelet-Közép-Európába, támogatva a szükséges tengely iránti igényük kielégítését (3 millió tengely/év). Orosházára települtünk, mivel több jó ismerősünk volt a Linamarnál (vevőink voltak). Ők segítettek elindítani a Doherty Hungary Kft.-t. Néhányan ma is velünk vannak.

– Akkoriban milyen gazdasági környezet várta önöket?

– Magyarország kevésbé volt fejlett, mint napjainkban. Sokkal alacsonyabbak voltak a költségek. Akkoriban gyors növekedést tudtunk produkálni, könnyebb volt a fejlesztésekhez szükséges területek megszerzése, az építkezések felté­telei elérhetőbbek voltak és a képzett munkaerő is. Húsz éve Anglia megengedte, hogy a cégek áthelyezzék bázisukat Kínába és Indiába költséget megtakarítva ezzel. Ezt szomorú volt látni, de szerencsére ez a trend megfordult, és mostanra a cégek megértették, hogy az ideális megoldás csak az lehet egy társaságnak, ha közel telepszik le a vevőihez, a képzett munkaerőhöz, ahelyett, hogy a világ másik oldaláról importáljon.

Jim Doherty: Ideális, ha a cég közel telepszik le a vevőihez, a képzett munkaerőhöz /Beküldött felvétel/

– Milyen kapacitással indultak?

– Tíz emberrel indultunk, hasonló gépdarabszámmal és 500 négyzetméteres gyártóterülettel. A Siemens igényeinek az ellátásával kezdtük a munkát.

A Doherty a 20 év alatt milyen fejlesztéseket hajtott végre?

– Teljes átalakítás zajlott. A 65 éves múltra visszatekintő egyesült királyságbeli tevékenységünk lezárult. Az én felelősségem volt, hogy leépítsem azt a dolgozói állományt, és még olyan szakképzett embereknek is megköszönjem a munkáját, akik régebben dolgoztak nálunk, mint amióta én élek. Nehéz időszak volt. A Doherty Hungary Kft. viszont gyorsan fejlődött azoknak a vevőknek a kiszolgálásával, akiket az Egyesült Királyságból áthoztunk és a helyben nyert üzletekkel. Bővítenünk kellett: új üzemcsarnok épült, gépeket vásároltunk, nőtt a létszám. Eddig 10 millió eurós befektetésnél tartunk, és havi egymillió darab tengellyel látjuk el vevőinket. Minden szükséges minőségi szabványnak megfelelünk ahhoz, hogy az autóiparnak is beszállítói legyünk. Évente 8 millió eurós forgalmat bonyolítunk le 175 alkalmazottal. Ennek a 10 százalékát visszaforgatjuk. A közelmúltban ez még több is volt, mert szerettük volna fejleszteni a csúcs nélküli köszörűtechnológiánkat. A legnagyobb kihívás az egyensúly megteremtése aközött, hogy a lehető legversenyképesebbek legyünk, de elegendő pénzt teremtsünk a beruházások kielégítésére.

– Mi az a kifejezetten dohertys szemlélet, ami a piaci szereplőktől megkülönbözteti ezt a vállalkozást?

– Adottságaink és tulajdonságaink kombinációja lehet a válasz. Egy ismert, öreg cég vagyunk (84 év) rengeteg tapasztalattal és hosszú távú gondolkodással. Nagyon jó bizalmi viszonyt alakítunk ki a partnereinkkel. Az, hogy képes ilyen hosszú ideig fennmaradni a társaságunk, a legjobb bizonyítéka annak, hogy jól tudunk alkalmazkodni a változásokhoz. Ebben a pillanatban például az új technológiákra, az új termékekre és a gyár új ellenőrzési módszereire fókuszálunk.

– Mit terveznek a szülinapon?

– A Doherty Hungary Kft. idén ünnepli magyarországi fennállásának 20. évfordulóját. Ünnepséget rendezünk munkavállalóink részvételével. A születésnapi program az együttlétről, a kikapcsolódásról, vetélkedőkről szól majd. Erősítjük a csapatszellemet, és meglepetéssel is készül a vezetőség.

– Milyen elképzelésekkel vágnak bele a folytatásba?

– A terv első része sikerült: kijelöltem egy új cégvezetőt. Keressük folyamatosan az új vevőket, e téren szintén vannak már sikereink. A legfontosabb cél a kapacitásunk hatékonyabb kihasználása, gyártási rendszerek és ellenőrzések bevezetése. Ezek már a „finomhangolások”. Lassabb ütemben ugyan, de folytatjuk a beruházásokat. A további munkavállalók felkutatása szintén kiemelt feladat.

Új ügyvezető igazgatót neveztek ki

Kinevezték Bagdiné Fodor Erikát a Doherty Hungary Kft. ügyvezető igazgatójává. Operatív vezetőként dolgozott a cégnél egy évig, így megismerhette azokat az erősségeket és kihívásokat, amelyekkel nap mint nap szembesül a menedzsment, hogy tovább fejlődhessen a társaság és emelhessék a vevőiknek nyújtott szolgáltatás színvonalát. A szakember gépészmérnökként, majd közgazdászként végzett a Miskolci Egyetemen. Karrierjét kereskedelmi és marketing vonalon kezdte, majd logisztikai, operatív és ügyvezető igazgatóként dolgozott. Ez idő alatt különösen szervezetfejlesztésben és csapatépítésben erősítette képességeit. Angolul és oroszul beszél. Férjével és két gyermekével Orosházán él.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában