lakatlan házak

2018.09.06. 13:51

Mindenki jól járhat Gregorék ötletével

Békés megye több településén is minden ötödik-hatodik ház üresen áll. A hosszabb ideig lakatlan épületek állaga viszonylag gyorsan romlik, és egyéb gondokkal is szembe kell nézniük a tulajdonosoknak. Ezekre a problémákra vázolt fel egy kézenfekvő megoldást Gregor István.

Papp Gábor

Fotó: Lehoczky Péter

– Évről évre több ház marad üresen különböző okokból – szólt az előzményekről lapunknak a békési fiatalember. – Akadnak, akik örökölnek, de az ország más tájain laknak. Mások Budapestre, a Dunántúlra, esetleg külföldre mennek dolgozni, de nem szívesen adják ki otthonukat albérlőknek.

A tények és a statisztikák is alátámasztják a Gregor István által elmondottakat, hiszen szép számban akadnak olyan városok és községek a megyében, ahol minden ötödik-hatodik ház üresen áll. Ebben természetesen a demográfiai folyamatoknak, a megye elöregedésének is szerepe van.

– Az üresen álló házak kérdése több problémát is felvet – ecsetelte Gregor István. – Egyrészt, tilosban járó emberek kifigyelhetik, hogy lakatlan az ingatlan, és kifoszthatják azt. Másrészt például a parlagfű miatt megbírságolhatják a tulajdonosokat, s végül, de nem utolsósorban a lakatlan házak állaga viszonylag gyorsan elkezd romlani. Ez már egy fűtetlen téli időszak után is érzékelhető, de hosszabb távon még inkább jelentkeznek a hibák.

A fiatalember kérdésünkre elárulta, hogy ők már a második olyan házban laknak ­Békésen, amelyet jótevőjük, a tulajdonos annak cserébe bocsátott rendelkezésükre, hogy az ingatlant karban tartják.

Gregor István és párja egy több szempontból is figyelemreméltó ötletet fogalmazott meg. Fotó: Lehoczky Péter

– Természetesen erről írásbeli megállapodást is kötöttünk – fogalmazott. – Cserébe gondozzuk a házat. Amikor megkaptuk, akkor helyrehoztuk a falakat, kifestettük az épületet, télen fűtünk, ápoljuk a kertet és az udvart.

Gregor István a saját példájukat alapul véve a közelmúltban a Facebookon egy posztot is közzétett a témában.

– Sok fiatalnak okoz gondot, hogy önállóan lakhasson. Esetleg a mi mintánk mások számára is utat mutathat – hangsúlyozta kérdésünkre. – Vállaljuk, hogy a közvetítésben segítünk.

A már említett facebookos posztra rövid időn belül számtalan visszajelzés érkezett. A legérdekesebb hozzászólás egyenesen Spanyolországból, egy önfenntartó narancsfarmról futott be. Istvánékat oda szerette volna a tulajdonos elcsalni dolgozni.

– Mi viszont már éltünk Londonban, és nem azért ­tértünk haza, hogy ismét útra keljünk, bár az önfenntartás gondolata közel áll hozzánk.

Ezzel kapcsolatban kiemelte, ennek részeként, bár nehezen lehetséges, de a pénz használatát minél minimálisabbra igyekeznek fogni.

– Amit lehet, megtermelünk a kertben, húst már öt éve nem eszünk etikai okokból – mesélte. – Esténként pedig amolyan régi családmodellnek megfelelően olvasunk, játszunk a gyerekekkel. Tévét nem nézünk. Persze vannak költségek, amelyeket nem lehet lefaragni, de hosszú távon ezeket a dolgokat látjuk megoldásnak.

Békés mellett más megyékből is akadtak, akik felfigyeltek az elképzelésre. Például Kecskemét környékéről is érkezett megkeresés.

 

A lakhatás fontos mindennél

Gregor István elmondta, hogy a kezdeményezésben elsősorban a 25-40 közötti korosztályra számítanak.

– Erre a korra az ember megtanul jó néhány dolgot. Például, hogy miként kell rendben tartani egy házat, hogyan kell kifesteni, miként kell a kertet megművelni – mondta. A fiatalember és párjának ötlete már csak azért is figyelemreméltó, mert a közelmúltban több Békés ­megyei településen is végeztek egy-egy pályázati programhoz kapcsolódóan felméréseket a fiatalok körében. Az értékelés némileg meglepő eredményt hozott. A nemzedék tagjai ugyanis nem a munkahelyeket jelölték meg a helyben maradásuk szempontjából legfontosabb tényezőnek, hanem a lakhatást, azt, hogy legyen hol elkezdeniük saját, önálló életüket.

– Természetesen valamennyi üresen álló házat nem lehet ilyen módon megtölteni, de örülnénk, ha elindulna valami, és az érintetteket közelebb hozhatnánk egymáshoz – fűzte hozzá Gregor István.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában