Békéscsaba

2018.09.25. 11:20

A jövőben több pénzt hozhat a CsabaPark

Miért veszteséges a CsabaPark, miért nincs kiadva néhány önkormányzati ingatlan, drágán vagy olcsón szállít-e be a húsüzem a gyermekélelmezési intézménynek? – ezek is felmerültek a legutóbbi békéscsabai közgyűlésen, amikor a vagyonkezelő zrt. működése került terítékre.

Licska Balázs

Valóban veszteséges-e a CsabaPark, ahogy ő azt a számokból kiolvasta? – kérdezte Szarvas Péter polgármester a közgyűlés ülésén. Hozzátette: szerinte nem helyes és nem elfogadható, hogy a Kétegyházi úti inkubátorház nincs megfelelően bérbe adva és hasznosítva – nem termelődik rajta haszon –, hogy az Almáskerti Ipari Park húsüzemének harmada üresen tátong. Több önkormányzati ingatlan kapcsán is érdeklődött az elképzelésekről.

Kozma János, a vagyonkezelő zrt. vezérigazgatója elmondta: valóban van némi veszteség a CsabaParkon, azonban ez nem újdonság, ezt így is tervezték. Egy ekkora létesítményt nem tud egyedül fenntartani egy étterem és egy húsüzem. A rendezvénycsarnok, a játszótér és az erdőterület karbantartására, fenntartására is kell forrást szánni. A CsabaPark kvázi intézményként működik, intézményi jellegű feladatokat kell megoldani a létesítményben.

Kozma János mellett Hanó Miklós alpolgármester is jelezte: a folyamatban lévő beruházások miatt több rendezvénynek nem tudott otthont adni a CsabaPark. Jelentős előrelépés várható, ha a fejlesztések véget érnek, és a tervek szerint a jövő évi Csabai Kolbászfesztivált már ott rendeznék.

Komoly vitát váltott ki a vagyonkezelő zrt. működése a közgyűlés csütörtöki ülésén. A képen Nagy Ferenc alpolgármester, Hanó Miklós alpolgármester, Szarvas Péter polgármester, dr. Bacsa Vendel jegyző, valamint Kiss Tibor alpolgármester. Fotó: Bencsik Ádám

A vagyonkezelő zrt. vezérigazgatója megjegyezte: a cég kezelésében lévő városi ingatlanok kilencven százaléka ki van adva, amit rendkívül kedvező aránynak mondott. Az Almáskerti Ipari Park húsüzemének harmada azért üres, mert tárgyalnak arról, hogy az egész területet értékesítik.

Hanó Miklós alpolgármester hozzátette a fentiekhez: a Kétegyházi úti inkubátorház feladata kedvezményes áron helyet adni induló vállalkozásoknak, itt elsősorban a segítségnyújtás a kiemelt cél, nem pedig a haszon, azért inkubátorház.

Szarvas Péter polgármester szerint probléma, hogy a CsabaPark húsüzemének nincs önálló elszámolása, így nem tudni, hogy nyereségesen vagy veszteségesen működik-e. Kozma János erre úgy reagált, hogy utánanéznek a számoknak. A vagyonkezelő zrt. vezérigazgatója és Hanó Miklós, valamint Bíró Csaba, mint a gyermekélelmezési intézmény igazgatója elmondta azt is: a CsabaPark húsüzeme prémium minőségű termékeket szállít be a közétkeztetésbe.

A városvezető sorolta a számokat, hogy szerinte a CsabaPark jelentős mértékben emelte a beszállított termékek árait, beszélt 50 százalékos növekedésről is. Kozma János és Bíró Csaba jelezték, hogy ez nincs így, ha valóban ekkora mértékben növelték volna az árakat, akkor a közbeszerzésen aligha lett volna nyertes a CsabaPark.

Bemutatták, hogy alig – 0,5 vagy 5 százalékkal – emelkedtek az árak a korábbiakhoz képest. Kozma János úgy vélte: Szarvas Pétert az téveszthette meg, hogy nem egy évre, hanem másfél évre adtak árajánlatot, ezért lehet, hogy ami korábban 66 millió forint volt, az most 105 millió forint.

Elégedettek is meg nem is

Jól vagy rosszul dolgozik-e a fűnyírást is végző városgazdálkodási kft.? – ez a kérdés is felmerült. Szarvas Péter lát hiányosságokat, példaként felhozta, hogy a lekaszált fű jelentős része közterületen marad.

Takács Péter szerint megfelelően alakulnak a városi cégnél a bevételek, a kiadások. Fülöp Csaba elégedett, szerinte gyors és minőségi a munka. Miklós Attila érdeklődött: a közterületek takarítása a városgazdálkodási kft.-hez tartozik-e, mert szerinte szemetes a város. Erre dr. Ferenczi Attila tanácsnok elmondta: több cég felelős a közterületekért, többször tapasztalni, hogy olyan problémákkal fordulnak a kft.-hez, amelyek megoldása nem az ő feladatuk.

Tímár Ella mint a városi cég felügyelőbizottságának elnöke jelezte: voltak hiányosságok, ami természetes egy induló vállalkozásnál – erre Szarvas Péter azt mondta, nem közpénzből kell megfizetni a tanulópénzt. Tímár Ella elmondta: ha több feladattal bíznák meg a kft.-t, akkor több eszközre és több pénzre lesz szüksége – ezt Szarvas Péter túlzónak tartotta, tekintve, hogy 37 millió forintot áldoztak a cég indulására is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában