kánikula

2018.08.07. 13:46

Sokan a hőség ellenére sem engedhetnek a dresszkódból

Lehet kánikula, az öltözködési szabályokat ilyenkor is be kell tartani számos munkahelyen. Lapunk a rendőrségnél és a vendéglátóiparban érdeklődött a kötelező előírásokról és arról, hogy milyen esetleges engedmények vannak a meleg hónapokban.

Vásári Erzsébet

Fotó: Shutterstock illusztráció

Tűri Zsanett, a rendőrség sajtóreferense lapunknak elmondta, hogy az állomány alapvetően háromféle öltözéket viselhet munkában, attól függően, hogy ki milyen területen teljesít szolgálatot. Egyenruhás kollégáik­, munkakörüktől függően, szolgálati egyenruhát vagy gyakorlót viselnek. Nyári időszakban, június 1-je és szeptember 15-e között a nyári öltözet szolgálati rövid ujjú ing, nyári pantalló (nadrág), nyári félcipő, valamint a szolgálati tányérsapka.

Az úgynevezett vegyes ruhás kollégák hordhatják ­civil ruházatukat munkában is, azonban parancsnoki utasításra, az adott feladattól vagy eseménytől függően szolgálati (köznapi) egyenruhát, gyakorlót vagy társasági egyenruhát kell viselniük. A polgári ruhás rendőrök civil öltözékben végzik munkájukat, de a rendőrség minden munkatársánál elvárás, hogy a rendvédelmi feladatokat ellátó szerv jellegének, tekintélyének megfelelő, tiszta és kulturált ruházatot viseljenek. Az egyenruhás rendőröknél a kiegészítők viselése is korlátozott, azonban mindenki számára megengedett például a fekete, arany vagy ezüst keretes napszemüveg és szükség esetén a gyógycipő.

Vozár Márton, a Békés Megyei Kereskedelmi és Iparkamara alelnöke elmondta, hogy mivel a vendéglátósok szolgáltatást végeznek, ezért illik minden esetben kifogástalan öltözékben megjelenniük. Az értékesítést végzőknek (például felszolgálók) kötelező a fekete nadrág, kényelmes, sötét színű cipő és emellett a legfontosabb a sötét színű – lehetőleg fekete – zokni. Korábban ez utóbbi sok kellemetlenséget okozott, mert sokan úgy gondolták, hogy egy fehér kesztyűhöz vagy inghez és atlétához a fehér zokni illik, és időbe telt mire rájöttek, hogy ez nem esztétikus a sötét alsó ruházat mellett. Magyarországon erre Görög Ibolya protokollszakértő hívta fel a figyelmet, és ezen túl is sokat tett az etikett és protokoll helyes gyakorlati alkalmazásának érdekében.

Illusztráció: Shutterstock

A pincéreknek továbbá kötelező a tiszta, vasalt, fehér ing, ami télen hosszú, nyáron pedig rövid ujjú is lehet. Kiegészítőként alkalmazzák a felszolgálókendőt, ami a téli időszakban védi az ingujjat, a meleg hónapokban pedig a fedetlen alkart a forró tányéroktól vagy edényektől. Egész évben, de különösen a kánikula­ idején biztosított számukra a megfelelő szociális helyiségben a mosakodás, zuhanyzás, illetve az átöltözés. Ilyenkor javasolt számukra naponta többször kihasználni a felfrissülés lehetőségét nemcsak a kellemetlen testszag, hanem az egészség megőrzésének érdekében is.

Az öltözéken túl a legtöbb vendéglátóegységben előírás a felszolgálók számára névvel ellátott kitűzőt viselni, hogy az esetleges pozitív vagy negatív visszajelzések megítélése miatt a vendégek tudják, hogy ki szolgálta ki őket – beszélt a részletekről lapunknak Vozár Márton.

A vendéglátóegységek konyháiban nyáron akár 50 Celsius-fok is lehet, így az ott dolgozó szakácsoknak és segítőiknek kell a legnagyobb hőmérséklettel megküzdeniük­. Ezért számukra a víztaszító, poliészter anyagból készült szakácskabát ilyenkor elhanyagolható, helyette fehér, ­pamut, rövid ujjú pólóban dolgozhatnak. Alsó ruházatban (különösen a kihelyezett konyhákban) megengedett számukra a háromnegyedes nadrág és a zárt orrú, fehér papucs, ami sarokpánttal rendelkezik, alá fehér zoknit kell húzniuk. A higiénia miatt viselendő szakácssapkát nyáron a nőknél hajháló váltja le, a férfiak pedig inkább a nagyon rövidre nyírt hajat választják – mondta el Vozár Márton.

Kiemelte, hogy a nyári időszakban a konyhai dolgozóknak óránként ki kell menniük­ a friss levegőre, egyrészt a meleg, másrészt a pára és a gőzök miatt. Emellett megfelelő mennyiségű védőitalt (ásványvíz vagy szódavíz) biztosítanak számukra, és a felszolgálókhoz hasonlóan nekik is lehetőségük van a többszöri zuhanyzásra és átöltözésre.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában