Gyula - galériával

2018.06.14. 15:22

Bemutatón szemléltették egy autóbaleset tragédiáját

Diszkóbaleset-szimulációt tartottak középiskolás diákok számára csütörtök délelőtt a Vértanúk útján, a Kossuth téri körforgalom és a Bajza utca közötti szakaszon. A felkavaró bemutatón egy ötfős társaság és egy házaspár tragédiájának lehettek szemtanúi a 9-11.-es tanulók.

Nagy-Laczkó Viktória

A jelenlévők egy hangfelvételen ismerték meg az autóbalesetet szenvedők történetét. A Jókai színház által készített hanganyagból kiderült, a gyerekek egy könnyed, italozós este után ültek autóba, melynek sofőrje alkoholos befolyásoltság alatt állt és egyéb szereket is használt. Az úton haladó diákok ezt követően frontálisan ütköztek egy szembejövő autóval, melyben egy terhes nő és a férje utazott.

A bemutató a háttérinformációk ismertetése után következett. A Gyulai Ifjúsági Központ munkatársai levették a fóliát a két roncs autóról, melyben a teátrum színészei ültek. A szimulációban résztvevők szakadt ruhában, vérző testrészekkel, sokkos állapotban szálltak ki a járművekből. A tragédia életszerű tálalása szinte rögvest megfagyasztotta a levegőt, feszült és néma csend lengte be a félórás bemutató helyszínét, melyben az önkormányzat mellett közreműködött a Gyulai Rendőrkapitányság, a Békés Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság, a Gyulai Mentőállomás, a Gyulai Közüzemi NKft. és a Gyulai Pietas Egyházi Temetkezési Szolgáltató Kft. A rendezvényt a Kábítószerügyi Egyeztető Fórum (KEF) által elnyert pályázati forrásból valósították meg a gyulai önkormányzat és a Gyulai Ifjúsági Központ támogatásával.

A szimulációban közreműködő szervezetek egymás után, hangjelzéssel érkeztek a helyszínre. A mentők a megrázkódtatást átélőkkel foglalkoztak, a tűzoltók az autókba szorult sofőröket szabadították ki, a rendőrök elfogták és megbilincselték azt a fiatal férfit, aki menekülni próbált a helyszínről. Az újabb hangbejátszásból kiderült, a diákok autóját vezető sofőr elhunyt. Az helyszínre érkező édesanyja őrjöngött miközben a temetkezési vállalkozó zsákba, majd egy tepsibe tette fia holttestét.

Szabó ­Enikő, a Gyulai Ifjúsági Központ szakmai vezetője lapunk kérdésére elmondta, egyre jellemzőbb az intenzív alkoholfogyasztás és az ittas vezetés a diákok körében. Sőt, már nemcsak a 9-11. osztályos tanulók isznak alkoholt, hanem az általános iskolások (7. és 8. osztályosok) is érintettek. Ráadásul nem szimplán alkoholfogyasztásról beszélhetünk az esetükben, hanem rohamivásról. Éppen ezért a GYIK minden alkalmat megragad arra, hogy megszólítsák a fiatalokat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában