súlyos sérülés

2018.05.09. 11:19

Passau mellett törte magát össze a füzesgyarmati kamionsofőr

Súlyos sérüléseket szenvedett egy közúti balesetben Tőkés József kamionsofőr tavaly október 14-én a németországi Passau mellett. Az ütközés következtében eltört a füzesgyarmati férfi nyakcsigolyája, bal lábszára és keze, több bordája; a kórházban eltávolították a lépét és a hasnyálmirigye egy részét. A baleset körülményeit vizsgáló rendőrök nem találtak a sofőr vétségére utaló jelet.

Nagy-Laczkó Viktória

A megengedett sebességgel, minden szabályt betartva közlekedett azon a bizonyos estén Tőkés József. A sofőr a Passau közelében található autópályán haladt, amikor utolérte a sávjában feltorlódó autókat. Azért, hogy elkerülje az ütközést, előbb balra próbálta kikerülni a sort. Ekkor meglátta a visszapillantóban a mellette haladó kocsit, így inkább jobbra korrigált, hogy a leállósávban fékezze le kamionját.

Abban a sávban azonban egy kivilágítatlan, defektes kamion várakozott, amibe a 10 éves tapasztalattal rendelkező sofőr fékezés nélkül belehajtott. József az ütközés miatt semmire sem emlékszik, sőt, az azt megelőző napokról sincs emléke.

A rendőrségi jegyzőkönyvből ismerte meg a részleteket.

A kamionsofőri fizetésből tartotta el családját Tőkés József, mára kiürült a kassza.

Beküldött fotó

– Egy szlovákiai cégnek dolgozom. Azon az estén éppen éjszakai fuvarom volt. Az első emlékem a kórházból, az intenzív osztályról való. Elmondták, hogy kivették a lépem, a hasnyálmirigyemből egy darabot, és egy körülbelül 10 négyzetcentiméter nagyságú bőrt is eltávolítottak a testemről. Közel fél év telt el a baleset óta, de még most sincs emlékem, teljesen kiesett minden. A csigolyatörés miatt nem tudom mozgatni a bal lábfejemet és a bal kezemen lévő ujjaimat. Nem lehet tudni, hogy valaha rendbe

jövök-e – mondta el lapunknak az ágyhoz kötött férfi.

– Szerencsére nem sérült meg rajtam kívül senki a balesetben. A német rendőrök átvizsgálták a tachográfomat, mindent rendben találtak, lezárták az ügyet. Nem kaptam semmilyen büntetést és nem vették el a jogosítványomat sem.

Józsefet január 2-ig a passaui klinikán tartották, ahonnan – mivel ekkor még szlovák társadalombiztosítással rendelkezett – átszállították Szlovákiába, és ott kezdték meg a rehabilitációját.

– Február 20-án kerültem haza a családomhoz a szegedi albérletünkbe. Néhány éve lakunk itt, miután feladtuk a szabadkígyósi, svájci frank hitellel terhelt házunkat. Itthon folytatódott a rehabilitációm, azonban az első egy hónapban – mivel akkor még szlovák biztosítással rendelkeztem – kék volt a tajszámom, tehát átmenetileg érvénytelen volt. Ezért abban a hónapban elvégzett ellátásért, vizsgálatért, betegszállításért, mozgásszervi rehabilitációért fizetni voltam kénytelen – mondta el József, aki még ma is beépített hasi katéterrel éli a hétköznapjait.

– Mindennap jár hozzám gyógytornász, de hetente többször megyek a kórházba is. Az orvosok szerint legalább másfél évig eltarthat a felépülés. Ez egyrészt a hosszú várólistára vezethető vissza. Mivel a párom számláját a svájci hitel miatt terhelik, fizetése 50 százalékát leemelik, nem tehetem meg, hogy sokáig munkanélküli maradjak. Ezért sokszor, hogy felgyorsítsam a folyamatot, kénytelen vagyok magánúton orvoshoz járni; egy-egy ilyen kör akár 30 ezer forintba is kerülhet.

Nem utalják számára a táppénzt

A kiszolgáltatott helyzetet tovább tetézi, hogy József számára február óta nem utalja a szlovák biztosító a baleseti táppénzt. A család mostanra szinte minden megtakarítását felélte.

– Minél hamarabb fel szeretnék gyógyulni, hogy visszaállhassak dolgozni, hogy el tudjam tartani a családomat. Folyamatosan próbáljuk el­érni a szlovák társadalombiztosítót, de semmit nem tudunk róluk. Most gondolkodunk azon, hogy ügyvédhez fordulunk, de ahhoz is pénzre van szüksége az embernek.

A család mostanra felélte a megtakarításait, a rokonságtól és ismerősöktől kapott anyagi segítségeit. Ördögi kör ez, mely egyre kilátástalanabb helyzetet teremt számukra.

Amennyiben szeretne segíteni Józsefen és családján, akkor a Margaréta Családos Egyesület által nyitott számlaszámon megteheti: Békés Takarék­szövetkezet 53300342-18663200, a közleménybe írja: Tőkés József.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában