receptverseny

2018.05.07. 13:49

Hétköznapok és ünnepek ételei: újra várjuk olvasóink receptjeit!

Új, idén ősszel megjelenő szakácskönyvünkben az eddigiekhez hasonlóan az önök receptjeire építünk. Ezt tükrözi az album címe is: Hétköznapok és ünnepek ételei olvasóinktól. A könyv a hagyományos előétel, leves, főétel, desszert négyesre épül.

Nyemcsok László

Az egyeztetések után a könyv lektora, Prohászka Béla, a Magyar Nemzeti Értékek és Hungarikumok Szövetségének alelnöke elmondta, öröm, hogy újra lesz szakácsalbum, és öröm, hogy újra együtt dolgozhatunk olvasóinkkal. Rengeteg értékes receptre számítunk, ezekből mindenki profitálhat a konyhában, majd az asztalnál a család, a barátok javára.

– Az előételeknél különböző pástétomokat, gyümölcsökből, zöldségekből, hússal és hús nélkül készített ételeket várunk – hangsúlyozta Prohászka Béla. – A leveseknél szabad a pálya. Ami fontos, a család kedvenceit küldjék be, mert ez más családok kedvence is lehet. A főételeknél a szokottnál több terjedelmet szánunk a tésztaételekre, melyek egyre népszerűbbek, akár húsosan, akár zöldségesen. Ide tartoznak a főtt, a sült, a töltött tészták. A búzaliszt mellett rizs- és kukoricalisztes recepteket is várunk. Egyéni pizza vagy kelt tészta recepteket is küldjenek.

Tímár András (balra) és Prohászka Béla mesterszakácsok idén is segítik a könyvkészítést Fotó: I. Gy.

A street food manapság a gasztronómia divatja. Itt is a gyorsan elkészíthető, nagyon sok minőségi alapanyagot tartalmazó, a nevéből adódóan akár menet közben elfogyasztható finomságokról van szó. Mehet ez buciba, zsömlébe, kiflibe vagy általunk sütött tésztába. Egyre nagyobb divat a street food kerti összejövetelekre. Állítsanak össze a könyv, a többiek számára a maguk ízlése szerinti „szendvicseket”.

Persze, egy vasárnapi családi ebéd vagy egy húsvéti, karácsonyi ételsor nagyban különbözik mindettől. Itt is lehet azért lazítani, és akár hagyományos ételeket újragondolni.

A kezdő háziasszonyok nem egyszer panaszolják, hogy a rántást, a habarást vagy a lisztszórást csak így, „nemes egyszerűséggel” használjuk egy-egy receptben. Számukra is hasznos lehet gasztronómiai lexikonunk, valamint a modern konyhatechnológiát – szuvidálás, konfitálás – magában foglaló kalauzunk a szakácskönyv részeként. Az ételek egy részét a receptet beküldő olvasóinkkal együtt főzik, sütik meg a szakácsok, miként tették ezt a múlt évben is. Egy-egy fejezetnél a szakterület kiválóságai is ételrecepttel szolgálnak, és be is mutatják konyhánkban.

– A nagymamáktól a kezdő háziasszonyokig nagyon sokan megosztották tavaly is kedvenc receptjeiket velünk, így a könyv olvasótáborával is – mondta Prohászka Béla. – Nem vagy alig kellett belenyúlnunk a receptekbe az elkészítés során. Vagyis, akik úgy készítették el az ételeket, ahogy szakácskönyvben szerepelt, azt a végeredményt kapták, amit a recept ígért, a fénykép mutatott. Az első díjat Szabó Gáborné (Orosháza) tepsis krumplija érdemelte ki. Második lett Nyemcsok Mihályné (Kondoros) libamell gyümölcsös pácban receptje. A harmadik helyen Hunya Katalin (Csorvás) végzett lebbencsleves kolbásszal elnevezésű ételével.

A receptnél várjuk a hozzávalókat négy személyre és az elkészítés módját. Közöljék elérhetőségeiket is, mert a beküldők portréit idén is fotóriportereink készítik el.

Küldjék mielőbb receptjeiket, a végső beküldési határidő: 2018. június 22.

Receptjeiket e-mailben a [email protected] e-mail címre, postai úton az 5600 Békéscsaba, Kiss Ernő utca 3. címre várjuk.

A beküldők között két darab két főre, két éjszakára szóló wellnesspihenést sorsolunk ki egy zalakarosi négycsillagos hotelbe.

Örömmel indulnak el újra

A békéscsabai Sebestyén János már győzött a Hírlap szakácskönyvének receptversenyén. Amikor a minap felhívtuk, hogy újra küldhet recepteket, csak annyit kérdezett: „Laci, de mennyit?”

Lényegében ugyanezt tudakolta egy korábbi nyertes, Barna Jánosné is, akinek birsalmasajtjára manapság is csodájára járnak. És akkor még nem beszéltünk a csorvási Hunya Katalinról, akinek nemrégiben született meg kisfia, és anyuka helyett a nagymama, Parai Katalin vette át a díjat.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában