mezőgazdaság

2018.05.16. 06:50

Az utolsó pillanatban érkezett meg a várva várt eső

Az elmúlt hetek szokatlanul­ meleg és száraz időjárása­ igencsak megviselte a szántó­földi kultúrákat. Némely termelő már a földek újravetésén gondolkodott. A kedden lehullott csapadék a gazdák szerint életmentő volt, elmondásuk alapján ennek két-háromszorosa szükséges ahhoz, hogy a növények nagyobb károsodás nélkül fejlődhessenek tovább.

Busi Ottó

Az idei év nem volt könnyű a gazdák számára, a kései kitavaszodás, majd a belvíz jelentősen hátráltatta a megye mélyebb fekvésű területein a talajmunkákat, így nagyon hosszan elhúzódott ezen területeknek a művelhetősége. Amikor pedig művelhetővé váltak a földek, és elvetették a növényeket, akkor meg már annyira kiszáradtak, hogy a kora tavaszi kultúrák, a kapásnövények kelése, e miatt húzódott el. Ez gyakorlatilag azt jelenti, hogy rosszul, vagy nem is keltek ki az elvetett magok – mondta el a Békés Megyei Mezőgazdasági Szövetség titkára.

Barabás Béla hozzátette, ahol időben rá lehetett menni a talajra, mint például Dél-Békés területein, ott az apró magvakat elvetették, de a csapadékhiány miatt ezek csak részben keltek ki, és ezek sem fejlődtek a szükséges mértékben.

A termésátlagban kiesés várható. Illusztráció: Shutterstock

– Itt lényegében az utolsó pillanatban jött az eső, ha ezen a héten sem lett volna csapadék, elképzelhető, hogy egyes helyeken ki kellett volna tárcsázni, kombinátorozni a vetést, és helyette kapásnövényt, mint például kukoricát vagy napraforgót kellett volna telepíteni – hívta fel a figyelmet a helyzet súlyosságára a szakember.

Barabás Béla elmondta, a most lehullott eső azt jelenti, hogy a kora tavaszi vetésű növények nagy valószínűséggel megmenekülnek, a termésátlagban viszont kiesés várható. Az őszi vetésű kalászosokkal kapcsolatban úgy fogalmazott, azok szépen teleltek és fejlődtek, valamint időben megkapták a fejtrágyát, de a csapadék már nagyon hiányzott ezen növények fejlődéséhez is.

A nagyszénási Október 6 Gazda Kft. több száz hektáron gazdálkodik. Boér Ernő, a társaság ügyvezetője szerint nagy szükség volt esőre, ami sokat segít a növényeken.

– Sajnos az aszály, a szárazság és a hőség nagyon megviselte a zöldborsót, és a sekélyen vetett magvak, mint például a mák, a paradicsom, vagy az egyéb zöldségfélék is megsínylették az utóbbi hetek időjárását – mondta el a gazdálkodó.

Hozzátette, ezen növényeknél terméskiesésre számít, a kukoricánál viszont szerencsére nem, az egyébként is melegigényes növény és ahová vetették, ott volt elég nedvesség a növény számára.

– Ebből a májusi esőből, ami most jött, ha olyan 20-30 milliliter hullana a héten, akkor az valóban aranyat érne, mivel így nagyobb terméskiesésünk, veszteségünk sem lenne – bizakodott az ügyvezető.

Ancsin István Békéscsaba környékén gazdálkodik. Vannak olyan, több tízhektáros területei, ahol a belvíz, majd a meleg és szárazság együttesen tette tönkre az elvetett búzát. Itt várhatóan aratni sem fog, akkora a kártétel. Azt azonban ő is megerősítette, hogy az eső az utolsó pillanatban jött.

– A megkésett vetéseknél a kelést biztosan segíti, a kikelt növényeknek meg a fejlődéshez szükséges a csapadék, ami most szerencsére lehullott, és reméljük, ez folytatódni is fog.

Fejlesztenék az öntözést

Barabás Béla elmondta, jelenleg a megye 380 ezer hektár szántójának csupán 2-3 százaléka öntözhető. Véleménye szerint az öntözési stratégia végrehajtása és gyakorlatba való átültetése tudna hosszú távon is jelentősen javítani a helyzeten.

Nemrégiben Békéscsabán járt Kis Miklós Zsolt, a szaktráca államtitkára, aki szintén az öntözésfejlesztési stratégia fontosságát hangsúlyozta. Kiemelte, mindezt a Nemzeti Agrárgazdasági Kamarával (NAK) együttműködve készíti a kormányzat. Ennek során a kamara segítségével mérték fel azokat a területeket, amelyeket viszonylag rövid időn belül öntözhetővé lehet tenni.

Kulcsár László, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara megyei elnöke korábban elmondta, közel hétezer gazdálkodói öntözési igényt regisztrált a megyei falugazdász-hálózat, ami országosan is jelentősnek számít. Az elnök azt is hozzátette, jelenleg az ország öntözött termőterületeinek jelentős része három régióra koncentrálódik, az egyik ilyen pedig Békés.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában