hagyományőrző fesztivál

2018.04.23. 15:09

Ötödik alkalommal rendezik meg a Békéscsabai Vitézi Játékokat

Április 29-én és 30-án, vasárnap és hétfőn ötödik alkalommal rendezik meg a Békéscsabai Vitézi Játékokat a Gyulai úti Gabonamúzeum területén – jelentették be a hétfőn a CsabaParkban tartott sajtótájékoztatón. A nemzetközi hagyományőrző fesztivált az önkormányzat támogatásával a múzeum, a történelmi íjászkör és a CsabaPark szervezi.

L. B.

Bíró Csaba, a város illetékes szakbizottságának elnöke elmondta: a Munkácsy Mihály Múzeum több rendezvénnyel is kapcsolódik az idei Mátyás király-emlékévhez. Hangsúlyozta, hogy a vitézi játékok a város kiemelt rendezvénye, ami az elmúlt évekhez képest több újdonsággal is szolgál, és hogy azon az egész család – a gyermektől a felnőttig – remekül szórakozhat.

Medgyesi Pál, a múzeum igazgatóhelyettese elárulta: 1482-ben Mátyás király fiának adományozta a gyulai uradalmat. Erre a tényre alapozták a rendezvényt, a feltevés szerint Mátyás király a fiához vonul, és közben Csaba határában megpihen és lovagi tornát rendez.

A program részleteivel kapcsolatban elmondta: nyitányként vasárnap 11 órakor százötven-kétszázan vonulnak beöltözve, zászlókat forgatva, dobszóra a Csaba Centertől a városházáig, ahol szintén lesznek bemutatók.

A szerző felvétele

A Gabonamúzeum területén, több helyszínen lesznek vásárosok kézműves termékekkel, bepillantás lehet nyerni mindenféle mesterség – a kovácstól a könyvkötőig – rejtelmeibe, a gyermekes családok örömére lesz játszóház – közte középkori játékokkal, arcfestéssel –, valamint lesznek ismeretterjesztő előadásokkal is készülnek mindkét napon.

Medgyesi Pál hangsúlyozta: a középkori fegyverek sem maradhatnak el a rendezvényről, lesznek bemutatók – különlegesség lesz egy korabeli hajítógép működő másolata –, illetve az eszközöket nemcsak megnézni lehet majd, hanem kézbe venni, sőt kipróbálni. Ugyancsak kuriózum, hogy vasárnap este a fellépő csapatok fáklyákkal vonulnak fel és egy csatajelenetet adnak elő.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában