Statisztika

2024.02.04. 06:30

Térképre került, mennyire érezhetjük magukat biztonságban Békésben

Békés továbbra is az egyik legbiztonságosabb vármegye – ez derült ki a Központi Statisztikai Hivatal adatsorából. A rendőrség honlapján közzétett tematikus térképen azt is meg lehet nézni, hogy bűnügyi tekintetben mennyire fertőzöttek a járások, hogyan alakulnak 100 ezer emberre vetítve például a lopások, a garázdaságok. A békési járások kedvező képet mutatnak minden tekintetben.

Licska Balázs

Arányaiban a lopások száma Békés vármegyében volt a legalacsonyabb az elmúlt nagyjából egy évben Illusztráció: Shutterstock

Az előző esztendő első, második és harmadik negyedévében összesen 2895 bűncselekmény történt Békés vármegyében – olvasható ki a Központi Statisztikai Hivatal legfrissebb adatsorából. Ebben az időszakban egyébként a legkevesebb esetet Nógrádban regisztrálták, és Tolna, Vas és Zala is megelőzi valamelyest ebben a tekintetben Békést. Közben Pest vármegyében szintén 2023 első három negyedévében 13 ezernél is több bűncselekmény történt, vagyis négyszer-ötször több, mint a kedvező képet mutató térségekben.

rendőrség honlapján elérhető egy fertőzöttségi térkép, ahol meg lehet nézni bizonyos időszakokra, vármegyékre és járásokra egyaránt, hogy miként alakulnak 100 ezer emberre vetítve a számok, legyen szó közterületen elkövetett bűncselekményről, de akár tulajdon elleni szabálysértésekről.

A gyomaendrődi járás a legbiztonságosabb

A 2022. december 20. és 2023. december 20. közötti időszakot vizsgálva a járásokat tekintve Békés vármegyén belül a gyomaendrődi mondható a legbiztonságosabbnak, míg a békési a legkevésbé annak. Országos szinten a hevesi, a nyírbátori és a hevesi járás tekinthető a legveszélyesebbnek, arányaiban háromszor-négyszer annyi bűncselekmény történik ezekben a térségekben, mint az egyes békési járásokban.

A közterületen elkövetett bűncselekmények száma arányaiban Békés vármegyében volt a legkevesebb, míg Budapesten a legtöbb. A térségen belül 100 ezer emberre vetítve a gyomaendrődi járásban történt a legkevesebb ilyen eset, a legtöbb pedig a gyulaiban. A személy elleni erőszakot tekintve is biztonságos Békés vármegye, dobogós helyezést ért el. Arányaiban a békéscsabai járásban fordult elő a legkevesebb ilyen bűncselekmény, míg a legtöbb a szeghalmiban.

A rendőrség térképe szerint 100 ezer lakosra vetítve 768 bűncselekmény történt a békéscsabai járásban 2022. december 20. és 2023. december 20. között. Fotó: police.hu

Csekély a lopások és a rongálások száma is

A lopások száma is Békés vármegyében volt a legcsekélyebb, míg a legmagasabb számokat Heves és Budapest produkálta. Ebből a nézőpontból a békési járások közül mezőkovácsházi volt a legjobb, a sarkadi pedig a legrosszabb. Szintén Békés vármegyében történt a legkevesebb rongálás országos szinten, a legtöbb pedig a fővárosban. A térségen belül – persze továbbra is a lakosok számához képest, arányaiban – a szarvasi járásban kellett a legkevesebbszer, míg a békéscsabaiban a legtöbbször panaszkodni ilyen tettek miatt.

A rablások tekintetében Békés vármegye a középmezőnyben foglal helyet, az elmúlt egy évben 100 ezer emberre kilenc jutott, ezzel szemben Budapesten 39. A térségen belül a szeghalmi és a szarvasi járás nullát produkált, vagyis nem volt ilyen eset, ezzel szemben a békési járás 17-et. A garázdaságok vonatkozásában ugyancsak a középmezőnyben van Békés vármegye, míg a legkritikusabb a fővárosban a helyzet. A legbiztonságosabbnak ilyen szempontból a térségen belül a gyomaendrődi járás, a legkevésbé annak pedig a mezőkovácsházi mondható a számok alapján.

Így alakulnak a tulajdon elleni szabálysértések

A tulajdon elleni szabálysértéseket vizsgálva szintén kijelenthető, hogy Békés vármegyénél vannak ebben a tekintetben biztonságosabb és veszélyesebb térségek is. A legjobb képet Komárom-Esztergom mutatta, míg a legrosszabbat Heves. Békés vármegyén belül arányaiban a gyomaendrődi járásban követték el az elmúlt egy évben a legkevesebb ilyen szabálysértést, a legtöbbet pedig a békésiben.

Egy-egy utcát is lehet vizsgálni

A rendőrség térképén azt is meg lehet vizsgálni, hogy például egy adott utca mennyire mondható biztonságosnak – egyrészt az elmúlt harminc, másrészt az elmúlt hatvan nap alapján.

Békéscsabán az elmúlt harminc napban – ez most a tavaly november 20. és december 20. közötti időszakot jelenti – hat bűncselekményt követtek el közterületen, a térkép alapján az Andrássy és a Bartók Béla úton, a Tessedik, a Jókai és a Munkás utcában, valamint a piacnál. 

Három személy elleni erőszak történt, a Gábor Áron és a Degré utcában, a Szabó Pál téren. Öt lopás fordult elő, a Szarvasi úton, a Tessedik, a Corvin és a Jókai utcában, illetve a piacnál. Három rongálást rögzítettek, az Ihász utcai repülőhídnál, a belvárosi óvodánál és a Bartók Béla úton. Garázdaságot az Andrássy, a Bartók Béla úton, a Damjanich utcában vettek nyilvántartásba.

Tulajdon elleni szabálysértésből fordult elő a legtöbb az említett harminc napban Békéscsabán, átlagosan két naponta történt egy. A legtöbb az Andrássy úton történt, a térkép alapján összesen nyolc, de volt a vasútállomásnál, a Temető soron, valamint a Gyulai úton is két-két eset. Emellett érintették ilyen szabálysértések a Szarvasi és a Bartók Béla utat, a József és a Degré utcát.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában