Békéscsaba

2023.05.13. 06:50

Lakodalomból lopott, pénzt zsarolt ki az utcán egy fiútól az újkígyósi férfi

Zsarolás bűntette, garázdaság vétsége, három rendbeli, kisebb értékre, üzletszerűen elkövetett lopás bűntette, egy rendbeli lopás vétsége és háromrendbeli lopás kísérlete miatt emelt vádat a Békéscsabai Járási Ügyészség egy 37 éves, büntetett előéletű, többszörös és különös visszaesőnek minősülő újkígyósi férfi ellen. A vádlott terhére számos bűncselekmény róható fel.

Ny. L.

Fotó: Shutterstock

Az ügyészség közlése szerint a férfi éveket ült korábban zsarolás kísérlete és más bűncselekmények miatt, a vele szemben kiszabott börtönbüntetésből tavaly május 1-jén szabadult. Ezt követően alkalmi munkákból és vérplazmaadásból tartotta fenn magát. A terhére rótt vagyon elleni bűncselekményeket pedig rendszeresen, haszonszerzés miatt követte el.

 

A férfi tavaly szeptember 11-én, hajnali két óra körül ittas állapotban bement Békéscsabán, az Andrássy úton egy rendezvényterembe, ahol lakodalmat tartottak. Felment az épület első emeleti, pihenőként szolgáló ruhatárába, ahol kutatott, magához vett több értéket, amit a kabátokban, táskákban talált. A ruhatárból ellopott egy 200 ezer forint értékű laptopot, egy bőrtáskát, amiben mobiltelefon és közel százezer forint készpénz volt, egyéb, kisebb értékű, személyes tárgyak mellett.

 

A férfival szemben a rendőrök már néhány órán belül a békéscsabai vasútállomás várótermében intézkedtek, majd előállították a városi kapitányságra, ahol lefoglalták tőle az ellopott dolgokat, és a sértetteknek visszaadták, így az okozott kár túlnyomórészt megtérült.

 

A vádlott idén február 21-én, a délutáni órákban Békéscsabán, a Boczkó Dániel téren egy gyalogosan közlekedő, 17 éves fiú és annak barátja elé állt úgy, hogy továbbhaladásukat akadályozza. A kiskorú számára a megjelenésében és fellépésében is ijesztő terhelt azt mondta a sértettnek és a barátjának, hogy „az lesz, amit én mondok, és adtok nekem két-kétezer forintot”, egyben felszólította a 17 éves fiút, hogy adja át a pénzt, valamint, hogy rázzon vele kezet.

 

A fiú félelmében ennek eleget tett, és a pénztárcájából átadott egy kétezres bankjegyet, majd kezet is fogott a terhelttel. A férfi azonban ezzel nem elégedett meg, további pénzt zsarolt ki a megrémült fiúból. Ezeken túl több kerékpár- és áruházi lopások miatt is vádat emeltek a férfival szemben.

A járási ügyészség a terhelt beismerése esetére mértékes indítványt is tartalmazó vádiratában elsődlegesen arra tett indítványt, hogy a bíróság a férfi letartóztatását az ügydöntő határozatának kihirdetéséig tartsa fenn. Ezenfelül a járási ügyészség indítványozta, hogy a bíróság a férfit beismerése esetén is végrehajtandó fegyházbüntetésre ítélje, tiltsa el a közügyek gyakorlásától, illetőleg kötelezze őt a polgári jogi igényt érvényesítő egyik sértett részére okozott kár megtérítésére, valamint a nyomozás során felmerült, közel 350 ezer forintot kitevő bűnügyi költség megfizetésére.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában