Magánlaksértés

2023.02.24. 10:10

Baromfit akart lopni, de végül töltött káposztával távozott a pusztaföldvári férfi

Magánlaksértés és kifosztás bűntette miatt emelt vádat az Orosházi Járási Ügyészség egy letartóztatásban lévő, büntetett előéletű, többszörös és különös visszaesőnek minősülő 39 éves, pusztaföldvári férfi ellen.

Ny. L.

Forrás: Shutterstuck

A vádirat szerint az italozó életmódot folytató, alkoholfüggőségben szenvedő férfi tavaly ősszel munkanélküliként semmifajta jövedelemmel nem rendelkezett. Október 13-ára minden pénzét, tartalékát szeszes italra elköltötte, élelmiszer vásárlására már nem futotta neki. Azon a napon pusztaföldvári otthonában fél liter tömény italt, négy liter bort és két-két és fél liter sört fogyasztott el. Este héttől a faluban folytatta az italozást, majd onnan 23 óra körüli időben hazaindult.

Mivel éhes volt, eszébe jutott, hogy az egyik, közelében lakó, 68 éves nőnek vannak tyúkjai, és elhatározta, hogy azokat megfogja, majd megfőzi. A férfi a kerítésen át bemászott az asszony házának az udvarára, de baromfikat nem talált. A sértett ekkor már a háza hálószobájában aludt. A férfi ezután a ház bezárt, hátsó, kétszárnyú ajtaját testi erővel benyomta, bement az épületbe, és ott élelem után kutatott. A hűtőszekrényben, egy fazékban töltött káposztát talált, amit magához vett. Ezt követően útja a sértett hálószobájába vezetett, és közvetlenül az alvó – ezért a védekezésre, a bűncselekmény felismerésére, elhárítására képtelen – sértett ágya melletti asztalon lévő pénztárcájából kivett 85 ezer forintot, majd hazament.

A nő csak másnap reggel észlelte az ajtó betörését, és az értékei eltűnését. A nyomozóhatóság még ezen a napon a férfinál megtalálta a sértettől ellopott fazekat és töltött káposztát, az eltulajdonított pénzből azonban csak alig több mint nyolcezer forintot tudtak lefoglalni, és a sértettnek visszaadni. 

A járási ügyészség a terhelt beismerése esetére mértékes indítványt is tartalmazó vádiratában elsődlegesen azt kezdeményezte, hogy a bíróság a férfi letartóztatását a bűnismétlés veszélyére tekintettel az ügydöntő határozatának kihirdetéséig tartsa fenn. Másrészt az ügyészség arra tett indítványt, hogy a bíróság a férfit végrehajtandó fegyházbüntetésre ítélje, és állapítsa meg, hogy abból a törvény erejénél fogva nem bocsátható feltételes szabadságra. Tiltsa el őt a közügyek gyakorlásától, és kötelezze a polgári jogi igényt érvényesítő sértett részére okozott kár megtérítésére.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában