Vádemelés

2022.03.02. 06:58

Pénzmosás miatt kell bíróság elé állni a lopott kerékpárokat megvásároló békési nőnek

A Békési Járási Ügyészség 6 rendbeli szabálysértési értékre üzletszerűen elkövetett lopás vétsége miatt emelt vádat egy többszörösen büntetett előéletű 20 éves békési férfi ellen, aki kerékpárokat lopott. Az ellopott kerékpárok alkatrészeit megvásárló büntetlen előéletű 34 éves békési nőnek gondatlanságból elkövetett pénzmosás vétsége miatt kell bíróság elé állnia.

Illusztráció: Shutterstock

Az enyhe fokú értelmi fogyatékosságban szenvedő férfi, aki a kábítószer káros használója, 2021. május 17-én Békésen, az egyik Ady Endre utcai tömbház bejárata mellől jogtalanul eltulajdonított egy motorhibás, lezáratlan segédmotoros kerékpárt. A 45 ezer forint értékű motort az eljárás során a rendőrök megtalálták és visszaadták a sértett részére, így az okozott kár megtérült. A fiatal férfi ezen felül 2021. szeptember és november hónapjaiban 5 db kerékpárt lopott el Békésen, különböző kerékpártárolókból; a kerékpárok 40-45 ezer forint értéket képviseltek és egyet közülük épségben, háromnak pedig az alkatrészeit találták meg. A férfi 2021 szeptemberében megjelent a 34 éves nő lakóhelyén és eladásra kínálta neki 3 db lopott kerékpár lecsiszolt vázát és 4 db kereket. A nő tudott arról, hogy a férfi több alkalommal volt büntetve kerékpár lopás miatt, és a férfi a szétszerelt és lecsiszolt kerékpárvázakat, illetve leszerelt kerékpárkerekeket jóval a piaci ár alatt kínálta, ennek ellenére azokat néhány ezer forintos vételárért megvette, majd elrejtette a háza padlásán, ahol azt a nyomozás során megtalálták.

A járási ügyészség mértékes indítványt is tartalmazó vádiratában arra tett indítványt, hogy a bíróság a férfit elzárás és közérdekű munka büntetésre ítélje, míg a nőt bocsássa próbára. A járási ügyészség arra is indítványt tett, hogy a sértettek által a káruk megtérítése érdekében előterjesztett polgári jogi igénynek adjon helyt és a férfit kötelezze a kár megtérítésére.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában