Kék hírek

2019.06.15. 21:02

Több év börtönre ítélték az idősekre utazó rablókat

A Szarvasi Járásbíróság előtt N. L-né vádlott és társai ellen rablás bűntette és más bűncselekmények miatt indult büntetőügyben kedden nem jogerős ítélet született.

Gyulai Törvényszék

A bíróság bűnösnek mondta ki az I., II., III., IV.,V. rendű vádlottat társtettesként elkövetett lopás bűntettében és vétségében, a VI. rendű vádlottat lopás bűntettében, továbbá a II. rendű vádlottat rablás bűntettében, a III. rendű vádlottat kifosztás bűntettének kísérletében. A vádlottak a lopási cselekményeket többek között bűnszövetségben és üzletszerűen követték el.

Ezért a vádlottakat a bíróság több év börtönbüntetésre, közügyektől és közúti járművezetéstől való eltiltásra ítélte.

A Szarvasi Járásbíróság a vádlottakkal szemben összesen 576 ezer forint vagyonelkobzást rendelt el, valamint közel 1 millió 600 ezer forint polgári jogi igény, és több mint 910 ezer forint bűnügyi költség megfizetésére is kötelezte őket.

Illusztráció: Shutterstock

Az ítéleti tényállást az alábbiak szerint lehet röviden összefoglalni:

A vádlottak valamennyien szarvasi lakosok, akik rokoni kapcsolatok révén jól ismerik egymást. 2016. szeptember és 2017. március hónapok között összesen 12 alkalommal Szarvason kívüli városokba utaztak, ahol álkulcsokkal, csavarhúzóval véletlenszerűen kiválasztott családi házakba törtek be. Igyekeztek olyanokat kiválasztani, ahol vélhetően idős emberek élnek. A bűncselekményeket minden alkalommal legalább négyen követték el, az ötödik társ személye változott.

A házakba a női elkövetők mentek be. A férfiak a gépkocsiban ülve figyeltek, illetve ha szükséges volt, kiszálltak és igyekeztek a sértett, vagy a szomszédok figyelmét elterelni. Eközben a női elkövetők a házakból készpénzt és egyéb tárgyakat hoztak el. A vádlottak folyamatosan telefonon tartották a kapcsolatot és jeleztek egymásnak. A bűncselekményből származó pénzen egyenlő arányban osztoztak. Az elkövetett bűncselekményekkel 7 sértettnek több mint 3 millió forint kárt okoztak.

A bíróság a vádirattól eltérően egy esetben nem találta bizonyíthatónak, hogy az V. rendű vádlott az elkövetés során jelen volt, így a vád ezen pontja alól felmentette.

Az ítélet nem jogerős. A vádlottak enyhítés végett jelentettek be fellebbezést. Az ügyészség az ítéletet valamennyi vádlott vonatkozásában tudomásul vette.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában