Diplomata vendégségben

2024.02.05. 19:44

Francia nagyköveti látogatás Gyulán: az Airbust újabb cégek követhetik régiónkba

Az Airbus gyulai gyárába látogatott Claire Legras, Franciaország magyarországi nagykövete hétfőn. A diplomata ezt követően találkozott dr. Görgényi Ernővel, Gyula polgármesterével, akivel több kérdésben is egyeztettek, majd a térség franciatanáraival folytatott megbeszélést.

Papp Gábor

Claire Legras nagykövetet dr. Görgényi Ernő polgármester fogadta a városházán. Fotó: Bencsik Ádám

Claire Legras a dr. Görgényi Ernővel folytatott megbeszélését követő sajtótájékoztatón elmondta, nagyon fontos számára, hogy ellátogathatott Gyulára. Hozzátette, kicsivel több mint egy éve tölti be Franciaország magyarországi nagyköveti tisztségét, és első alkalommal járt a városban. Általánosságban kiemelte Gyula különleges építészeti emlékeit, és kitért a két ország között fennálló szerteágazó kapcsolatokra. Megemlítette, hogy a Gyulához is kötődő Munkácsy Mihály, a világhírű magyar festőművész Franciaországban is tanult. A városban született Krasznahorkai László írónak pedig szinte kivétel nélkül minden művét lefordították franciára. A gazdasági kapcsolatok kapcsán szólt az Airbus gyulai helikopter-alkatrészgyárának jelentőségéről.

Kérdésünkre elmondta, Magyarország és Franciaország között kivételesen jók a gazdasági kapcsolatok, amelyek alapjai régebbi keletűek.

– A kommunizmus bukása után 430 francia vállalat döntött úgy, hogy a régióban fektet be, így a nagyon jól működő, virágzó magyar-francia gazdasági kapcsolatok több mint 30 évre nyúlnak vissza – fogalmazott. – Ezek több területen valósultak, valósulnak meg, például az elektromos iparban, a gyógyszeripar területén, az építőiparban, a bankszektorban, valamint a biztosítási szektorban. 

Hangsúlyozta, a kétoldalú kapcsolatokat az Airbus is fejleszti, hiszen a francia és a magyar kormány is elkötelezett a védelmi ipar felfuttatásában. 

– Van néhány közös pontunk a védelempolitikában, együtt tudunk működni például a Száhel-övezetben – tette hozzá, majd kiemelte, az Airbus olyan vállalat, amelynek civil és katonai része is van.

– Azáltal, hogy az Airbus Gyulát választotta beruházása helyszínéül, egy olyan döntés született, amely az egész világra hatással van. Emellett egy magas hozzáadott értéket előállító gyár működik a városban – folytatta a gondolatot, majd úgy vélekedett, számos további befektetés és fejlesztés fogja követni a jó kapcsolatokat. Mint mondta, Franciaország ma Magyarországon az ötödik legnagyobb befektető, és szeretnék, hogy ha minél több befektetés érkezne a régióba a jövőben is.

Megerősítette, hétfőn azért érkezett Gyulára, hogy eszmét cseréljen dr. Görgényi Ernő polgármesterrel, illetve eljusson az Airbus helyi gyárába, ahol lehetősége nyílt az ott dolgozókkal is beszélgetni. Emellett a cég vezetőivel is folyamatosan tartja kapcsolatot.

Ezen felül hétfőn egyeztetett a régióban tanító franciatanárokkal.

– Nagyon fontos számomra a francia oktatás előremozdítása és a francia kultúra promotálása – emelte ki, majd hozzátette, Novák Katalin, Magyarország köztársasági elnöke is elkötelezett ezekben a kérdésekben, a Frankofónia előremozdításában.

Dr. Görgényi Ernő polgármester arra hívta fel a figyelmet, hogy a két ország több évtizede meglévő gazdasági kapcsolatai ellenére az elmúlt tíz esztendőben jelent meg a francia tőke a városban, amelyet három kiváló, magas hozzáadott értékű tevékenységet folytató, képzett, szakértő munkaerőt alkalmazó vállalat képvisel Gyulán.

Az első ilyen volt a brüsszeli székhelyű, de francia tulajdonú Eurofins, amely élelmiszeripari laboratóriumi tevékenységet folytat. A cég megvásárolta a Food Analytica Kft.-t, több mint 100 ember foglalkoztatnak Gyulán, és a város egyik legnagyobb adófizetői. Ezt követően érkezett az Airbus, amely mára szintén az egyik legnagyobb adófizető és munkáltató Gyulán, majd a Satys következett.


Jól érzik magukat a Gyulán dolgozó franciák


Dr. Görgényi Ernő a nagykövettel folytatott egyeztetés alapján is elmondta, az Airbusnál dolgozó francia munkavállalók jól, otthonosan érzik magukat Gyulán, többen közülük még a szabadságukat is a városban töltötték.

– Mindez mutatja, hogy Gyula mennyire vonzó a francia polgárok számára is – fogalmazott, majd elmondta, önkormányzatuk elkötelezett a francia kultúrával és a francia nyelv oktatásával kapcsolatos erőfeszítések támogatásában. Kifejtette, ezt nem csak gazdasági, hanem kulturális és politikai szempontból is kívánatosnak tartja.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!