Újabb két kút

2024.02.13. 10:27

Egy éve kezdődött a kitermelés a Sarkad környéki gázmezőn – videóval

A békési, Sarkad környéki gázmezőn egy éve kezdődött meg a kitermelés, a négy kútból eddig 50 millió köbméter földgázt és 64 ezer köbméter könnyűolajat termeltek ki. Most újabb két kutat terveznek.

Licska Balázs

Újabb két kút lefúrását és termelésbe állítását készítik elő Sarkad környékén. Fotó: MTI-archív/Lehoczky Péter

Az Energiaügyi Minisztérium energetikáért és klímapolitikáért felelős államtitkára a Facebook-oldalára feltöltött, az MTI által szemlézett videóban azt mondta, hogy a Békés vármegyei gázmezőn újabb két kút lefúrását és termelését készítik elő. Steiner Attila hozzátette, hogy tervezik a működő kutak termelésének fokozását, valamint a felszíni infrastruktúra kapacitásának és hatékonyságának növelését is.

Megjegyezte, hogy a belföldön elérhető energiaforrások hasznosítása erősíti Magyarország energiaszuverenitását, a magyar családok és vállalkozások ellátásának biztonságát. Ezért hosszabbítják meg a paksi blokkok üzemidejét, ezért segítik a zöldenergia további térnyerését a tárolói beruházások, a napelemes és geotermikus fejlesztések támogatásával.

Emlékeztetett, miszerint két év alatt 2,5 milliárd köbméterrel csökkent a hazai gázfogyasztás, ami szintén mérsékli a külső kitettséget. Ugyanakkor gázra tartósan szükség lesz, akár az időjárásfüggő megújulók kiegyensúlyozó energiaforrásaként.

Steiner Attila államtitkár elmondta, hogy biztosított a földgázellátás a növekvő hazai kitermelés, a magas szintű tárolói feltöltöttség és a folyamatosan Magyarországra érkező import gáz révén. A rezsicsökkentésnek köszönhetően pedig a gáz és az áram ára Magyarországon a legalacsonyabb.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!