Értékelés

2024.02.09. 16:03

A legjelentősebb vállalkozások vezetőit fogadták Szeghalmon

Az elmúlt időszak eredményei, valamint a jövőbeli tervek is szóba kerültek pénteken Szeghalmon, a városházán, amikor Macsári József polgármester fogadta a legjelentősebb helyi vállalkozások vezetőit.

Licska Balázs

Macsári József polgármester kiemelte, a vállalkozások is rengeteget tesznek Szeghalom fejlődéséért.

Fotó: Licska Balázs

Elmondta: a költségvetésben fontos szerepet játszanak a helyi adóbevételek, és fontosnak ítéli, hogy bemutassák, hogy a vállalkozások által befizetett adóforintokat miként használták fel. Hangsúlyozta azt is: a vállalkozások szintén rengeteget dolgoznak Szeghalom fejlődéséért, ezért is köszönetet mondtak nekik az eseményen.

Ismertette, hogy az önkormányzat kötelékébe tartozik a polgármesteri hivatal; az óvoda és bölcsőde; a művelődési és szabadidőközpont, könyvtár és közérdekű muzeális gyűjtemény; valamint az intézményműködtető központ. Hozzátette, hogy bár nem zárult le teljesen költségvetési szempontból az előző év, a főbb számok ismertek. Tavaly Szeghalom 1,1 milliárd forint központi normatívát kapott a kötelező feladatok ellátására, ugyanakkor saját forrásból is kellett szánni 144 millió forintot arra, hogy működhessenek az intézmények.

Beszélt arról, hogy az előző esztendőben kihívást jelentett, hogy emelkedtek az energiaárak, villamos energiára – a négy intézmény és a közvilágítás kapcsán – 84 millió, míg gázra 73 millió forintot fizetett ki az önkormányzat. Kiemelte, hogy úgy kellett összeállítani a 2023-as költségvetést, hogy a maga energiaárak ne okozzanak problémát az intézmények működésében. 

Liszi Melinda, a Békéscsabai Jókai Színház művésze adott műsort a rendezvényen.
Fotó: Licska Balázs

Sorolta, hogy 10 millió forintot szántak kátyúzásra, 23 milliót a zöldterületek karbantartására, 53 milliót az egészségügyre, hogy biztosított legyen a háziorvosi és gyermekorvosi ellátás Szeghalmon. Saját beruházásokra saját forrásból 110 millió forintot fordított az önkormányzat, de költöttek gyermekvédelemre, szociális támogatásokra is többek között. 

A rendezvényen bemutatták, hogy milyen beruházások valósultak meg Szeghalmon az elmúlt években: többek között fejlesztették a játszótereket, kicserélték modernre a régi nyílászárókat az általános iskolában és a gimnáziumban, korszerűsítették és bővítették a bölcsődét, utakat és parkolókat építettek, termelői piacot alakítottak ki, fejlesztették a vízelvezető rendszereket, az iparterületet. Macsári József polgármester hangsúlyozta, hogy a jövőben 1,1 milliárd forintból indulhatnak beruházások: utakat és önkormányzati épületeket újítanak fel többek között.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!