Ingatlanpiac

2024.01.06. 12:50

Most kiderült, hogy mennyit is érnek a lakások Békés vármegyében

Békés vármegyében 2022-ben a gazdát cserélt ingatlanok – közte családi házak, többlakásos társasházak, lakótelepi panelek – átlagára négyzetméterenként 246 ezer forint volt. A legdrágább településnek Gyula, Békéscsaba és Szarvas számított, a legolcsóbbnak pedig Körösnagyharsány és Dombegyház. Míg Gyulán egyes utcákban több mint félmillió forint volt a négyzetméterenkénti átlagár, addig egy mezőhegyesi majorban 21 ezer – ez is kiderült a Központi Statisztikai Hivatal Ingatlanadattárából, ahol évekre visszamenőleg lehet böngészni az adatokat, tájékozódva ezzel, hogy mennyit is érhetnek egy-egy településen, adott esetben utcákban az ingatlanok.

Licska Balázs

Az eladók és a vevők is tájékozódhatnak, hogy nagyjából mennyit is érhet az adott lakás. Illusztráció

Forrás: Shutterstock

A térségben a lakások átlagára 2022-ben négyzetméterenként 246 ezer forint volt, ami azt jelenti, hogy országos szinten itt keltek el a második legolcsóbban az ingatlanok. Békés csak Nógrád vármegyét előzte meg ebben a tekintetben – ahol négyzetméterenként 157 ezer forint volt a lakások átlagára –, ehhez képest Budapesten 848 ezer, Pest vármegyében 595 ezer, Győr-Moson-Sopron vármegyében 545 ezer, Hajdú-Bihar vármegyében 516 ezer forintos négyzetméterenkénti átlagárakat jegyeztek fel.

Kétszeresre nőttek az ingatlanárak

Békés vármegyében jelentősen emelkedtek az ingatlanárak az elmúlt években. Hiszen 2017-ben 117 ezer, 2018-ban 135 ezer, 2019-ben 155 ezer, 2020-ban 174 ezer, 2021-ben pedig 206 ezer forint volt a gazdát cserélt lakások négyzetméterenkénti átlagára. A 2017-es és 2022-es adatokat összevetve tehát megállapítható, hogy öt év leforgása alatt kétszeres volt a növekedés –  ez is kiolvasható a Központi Statisztikai Hivatal Ingatlanadattárából.

Békés vármegyén belül 2022-ben Gyula, Békéscsaba és Szarvas volt a legdrágább település a négyzetméterenkénti 352 ezer, 313 ezer és 253 ezer forintos árakkal. A legolcsóbb települések közé tartozott Körösnagyharsány 40 ezer, Dombegyház 47 ezer, Nagykamarás 55 ezer, Kardos 56 ezer, Örménykút 57 ezer forintos mutatókkal. Hozzá kell azonban tenni, hogy több településről – főleg Dél-Békésből és Sarkad környékéről – nem voltak elérhető adatok az előző esztendőről.

Drágább a falu, mint a város

Különlegességnek mondható, hogy több faluban is többért keltek el 2022-ben az ingatlanok, mint városban. A legdrágább falvak közé lehet sorolni a 160 ezer forintos Szabadkígyóst, a 155 ezer forintos Telekgerendást, valamint Nagyszénást, Kamutot és Köröstarcsát, míg a legolcsóbb városok közé a 81 ezer forintos Medgyesegyházát, a 83 ezer forintos Mezőhegyest, illetve Battonyát, Kondorost és Eleket. 

A 2022-es adásvételeket tekintve a legmagasabb összegért főleg gyulai és békéscsabai utcákban, míg a legolcsóbban jellemzően mezőhegyesi helyszíneken cseréltek gazdát ingatlanok. Gyulán, a Városház utcában négyzetméterenkénti 530 ezer, a Kossuth Lajos utcában 507 ezer, a Klapka György utcában 493 ezer, a Kossuth Lajos téren pedig 484 ezer forintos árakat regisztráltak, a következő a sorban a békéscsabai Szent László utca 480 ezer forinttal. Ehhez képest Mezőhegyesen, három majorban is négyzetméterenként 21-23 ezer forintért mentek a lakások.

Visszapörgethető az idő kereke

Érdemes viszont visszapörgetni az idő kerekét – erre is lehetőség nyílik az Ingatlanadattárban –, és megnézni, hogy a korábbi években milyenek voltak az árak. Nincs meglepetés abban, hogy 2021-ben is Gyula és Békéscsaba volt a legdrágább település, illetve, hogy a legolcsóbb Dombegyház és Hunya. 2020-ban szintén Gyula és Békéscsaba vitte a prímet, a legkevesebb pénzért pedig Kötegyánban, Sarkadkeresztúron és Okányban lehetett ingatlant vásárolni, míg 2019-ben Zsadányban volt a legolcsóbb az ingatlan. Itt azonban hozzá kell tenni, hogy nem voltak minden településről adatok.

A Szent László utca vezet Békéscsabán

Békéscsabán belül 2022-ben a Szent László utcában négyzetméterenként 480 ezer, az Erzsébet lakóparkban 453 ezer, a Gyóni Géza utcában 435 ezer, a Derkovits soron 434 ezer, a Gábor Áron utcában pedig 431 ezer forint volt a lakások átlagára, ezek voltak tehát tavaly a legdrágább utcák. A legolcsóbb utcák közé tartozott 115 és 147 ezer forint közötti négyzetméterenkénti átlagárakkal a Szigetvári utca, a Jókai utca, a Berényi út, a Lázár utca és a Zsíros utca.

A korábbi esztendők adatait vizsgálva megállapítható, hogy melyek általánosságban a leginkább és a legkevésbé értékes területek Békéscsabán belül. A legdrágábbak között van a korábbiakon kívül a Felső-Körös sor, valamint a Mednyánszky, a Rákóczi, a József Attila, a Justh Gyula, a Kinizsi, a Csányi és az Erkel utca. A legolcsóbbak között található a korábbiak mellett a Nagyrét és a Fényes tanya, illetve a Berényi út, a Teleki, a Hajnal, a Vörösmarty, a Rozmaring, a Báthory, a Baross, a Madách, a Könyves Kálmán és a Kis-Tabán utca.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!