Energiabiztonság

2023.10.30. 10:28

Ötven gázkutat állítanának üzembe Sarkad térségében – videóval

A terv az, hogy 50 kutat állítsanak üzembe a sarkadi térségben – ismertette az Energiaügyi Minisztérium energetikáért és klímapolitikáért felelős államtitkára, Steiner Attila egy, a kormány által közzétett videóban. A békési gázmező kitermelése ígéretes lehetőség Magyarország számára, hogy több lábon álljon és ténylegesen helyi forrásból teremtse elő az energiát.

Licska Balázs

Sarkad térségében februárban kezdődött meg a földgáz kitermelése.

Fotó: Lehoczky Péter/MTI

Az államtitkár emlékeztetett, miszerint idén megindult a sarkadi térségben is a hazai gáz kitermelése. Nagyon fontos fejleményként értékelte a békési gázmező kitermelését. A kormány célkitűzése, hogy csökkentsék a földgázimportot, és hogy hazai forrásból oldják meg az ország energiaellátást.

Sarkad térségében februárban kezdődött meg a földgáz kitermelése, és az eddigi egyetlen kút immár 27 millió köbméter gázt termelt. Jelenleg folyik a második kút termelésbe állítása, illetve egy harmadik kút fúrása is folyamatban van. A terv az, hogy félszáz hasonló kutat alakítsanak ki, és úgy tűnik, hogy ehhez megvannak a geológiai adottságok.

Az elmúlt másfél év megmutatta, hogy milyen váratlan események lehetnek az európai energiaellátásban – folytatta az államtitkár. Steiner Attila szerint a békési gázmező kitermelése egy ígéretes lehetőség Magyarország számára, hogy több lábon álljon és ténylegesen helyi forrásból teremtse elő az energiát.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!