Nyékpuszta

2023.02.13. 14:09

Megindul a kitermelés az ígéretes, Sarkad térségi gázmezőn - galériával

Üzembe áll hétfőn az első kút a Sarkad térségében feltárt szénhidrogén-lelőhelyen. Nyékpuszta mezőn a napokban megkezdődik a második kút fúrása is. Magyarország energiaszuverenitását és az ellátás biztonságát a kormány azzal erősíti, hogy a hazai szükségleteket minél nagyobb arányban belföldi forrásból szolgálja ki – közölték az Energiaügyi Minisztériumnál.

Licska Balázs

Üzembe áll az első kút

Forrás: MTI

Fotó: Lehoczky Péter

A nyékpusztai nem hagyományos földgázmező megkutatása, mezőfejlesztése és kitermelése az MVM Csoport részvételével, vegyesvállalati struktúrában valósul meg. Az első kút lefúrása tavaly tavasszal befejeződött. A Corvinus-projektet tavaly nyáron kiemelt beruházássá nyilvánították. A termelési tesztek alapján a felfedezett mezőben elérhető, jelentős mennyiségű szénhidrogén-vagyon kitermelése most megkezdődik. A napokban hozzálátnak a második kút fúrásához is.

– Bár a gázfogyasztás tavaly az energiaválság hatására 17 százalékkal csökkent, Magyarország kitettsége e téren még mindig magas – folytatták a szaktárcánál, hozzáfűzve: a hazai gázkitermelést évi 1,5 milliárd köbméterről 2 milliárd köbméterre tervezik növelni. A földgáz szerepét a távfűtésben egyre több helyen veheti át a geotermikus energia, ugyanakkor az időjárásfüggő megújulók fokozott hasznosításában kiegyenlítő kapacitásként tartósan szükség lesz rá.

– A kormány az ellátás biztonsága és a rezsicsökkentés védelme érdekében a hazai igények folyamatosan növekvő részét belföldön elérhető forrásokból fedezné. A most megkezdődő kitermelés így hasznosan szolgálja a stratégiai célok elérését – emelték ki Energiaügyi Minisztériumnál.

Mint megírtuk, az elhúzódó háború és az elhibázott brüsszeli szankciók okozta energiaválság hatásait egyebek mellett a hazai földgázkitermelés jelentős növelésével enyhíti a kormány. A Corvinus projekt célja a földgázvagyon és a kondenzátum (könnyűolaj) megkutatása és termelésbe állítása a 3700-4500 méter mélységben elhelyezkedő földgázmezőn. 

A projekt a Sarkadi- és a Szeghalmi járás területén több települést is érint: Dévaványa, Ecsegfalva, Kertészsziget, Körösladány, Méhkerék, Okány, Sarkad, Sarkadkeresztúr, Szeghalom és Vésztő is részese a kiemelten közérdekű beruházásnak. A következő öt esztendőre ütemezett teljes Corvinus projekt révén a békési kitermelés nagymértékben hozzájárulhat az éves hazai gázfogyasztás fedezéséhez.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!