beruházás

2021.09.24. 06:55

Elkezdték a fúrást a csabai sportcsarnoknál, zajvédő falat húztak

A geotermikus hő hasznosítását célzó beruházás keretében termelőkutat fúrtak a Nádas soron. A napokban megkezdődött a kettőből az egyik visszasajtoló kút kiépítése is a Gyulai úton, a városi sportcsarnok mellett, ahol ugyancsak 2200–2500 méterig mennek le. Hogy mérsékelhessék a gépek, berendezések által kibocsátott zajt, konténerekből emeltek falat a belváros irányába.

Licska Balázs

20210920 Békéscsaba Épül a geotermikus erőmű a sportcsarnoknál fotó Bencsik Ádám Békés Megyei Hírlap

Fotó: Bencsik_Adam

Ahogyan arról korábban beszámoltunk, a Modern Váro­sok Program keretében valósul meg az a többmilliárdos beruházás, amelynek eredményeként hasznosítanák a geotermikus hőt, a termálvizet Békéscsabán. Ennek keretében egy csaknem 2500 méter talpmélységű termelőkutat fúrtak a szakemberek a Nádas soron.

– A Nádas soron a kút elkészült, ám bizonyos, jogszabályokban előírt feladatok még hátra vannak

– ismertette dr. Sódar Anita, a városfejlesztési nonprofit kft. ügyvezetője: geofizikai vizsgálatot, hidrodinamikai tesztet végeznek, mintákat vesznek, amelyek alapján megállapítható majd a kút kapacitása.

A technológia ugyanaz, mint ami a Nádas soron volt, a minap nagyjából 500 méter mélyen járt a fúrófej /Fotó: Bencsik Ádám/

Közben előkészítették a terepet, az egyik visszasajtoló kút felvonulási területét a Gyulai úton, a városi sportcsarnok mellett. Megépült a konténerekből álló zajvédő fal, a fúróberendezés esetében a vasbeton alap, és immár fel is szerelték a fúróberendezést, sőt a fúrás is elkezdődött.

A minap nagyjából 500 méteren járt a fúrófej.

A technológia a Gyulai úton is ugyanaz, mint ami a Nádas soron volt. A tervek szerint 2250–2450 méter mélyre mennek le, és a munka nem állhat le egy pillanatra sem, a gépek, berendezések éjjel-nappal mennek. Fontos, hogy a városi sportcsarnoknál nem egy, hanem két kút lesz – a második fúrása is indul a tervek szerint heteken belül –, és a munka várhatóan kétszer három hónapig tart majd. A visszasajtoló kutak lényege, hogy a felhasznált, 95-110 fokról 40-80 fokra, az igények szerint lehűtött termálvizet visszajuttassák ugyanabba a rétegbe, ahonnan azt kinyerték.

Hangsúlyozta:

a területen előzetesen felmérték, hogy alapból mekkora a zaj. A kivitelező a lehetőségek figyelembevételével itt is igyekszik mérsékelni a munkálatok során kibocsátott hanghatást.

A Nádas sori tapasztalatokat alapul véve állították fel konténerekből a zajvédő falat, és szórólapokkal, cikkekkel, táblákkal tájékoztatták a környékben élőket arról, hogy mi várható, hogy mi folyik. A városfejlesztési cég ügyvezetője, dr. Sódar Anita jelezte, miszerint szintén a városi sportcsarnok környékén, az úgynevezett donga épületben kap helyet a geotermikus hőközpont, a szükséges gépészettel, villamos berendezéssel, megfelelő védelemmel.

A későbbiekben – előreláthatólag szintén több hónapnyi munka során – föld alatti vezetékekkel kötik össze a Nádas sori termelőkutat, valamint a két Gyulai úti visszasajtoló kutat a hőközponttal. Onnan szintén vezetékek mennek majd az alhőközpontokig, és így kapnak geotermikus energiát az önkormányzati intézmények, mint például a gyermekélelmezési intézmény vagy a CsabaPark. Összesen mintegy ötezer méternyi vezetékrendszert építenek ki. A teljes beruházás várhatóan jövő év őszén fejeződik be.

Kapcsolódó cikkünk:

https://www.beol.hu/kozelet/helyi-kozelet/csabai-geotermikus-beruhazas-nehezen-viselik-a-zajt-a-nadas-soron-4161653/

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!