betakarítás

2020.11.23. 18:59

Vannak helyek, ahol már nem vetik el a búzát Békésben

A koronavírus-járvány miatt a Békés Megyei Betakarítási Koordinációs Bizottság záró ülése hétfőn délután telefonon keresztül zajlott.

Nyemcsok László

20200422 Hajdú-Bihar Megye Mezőgazdaság illusztráció Magyar Nemzet fotó: Mirkó István (MI)

Fotó: Mirkó István

Magyarné dr. Knap Diána, a megyei kormányhivatal főosztályvezetője arról tájékoztatott, hogy eddig 12 514 megyei gazdálkodó részére – előrehozott kifizetésként – csaknem 18 milliárd forintot utaltak át. Az előlegfizetéssel érintett jogcímek a területalapú és zöldítési támogatástól a gyümölcstermesztésig, a fiatal gazdáknak és a mezőgazdasági kistermelőknek nyújtott támogatásokig terjednek.

Kozsuch Kornél, a bizottság elnöke kiemelte, a napraforgó betakarítása 2,7 tonna/hektár, a szójáé 2,8 tonna/hektár termésátlaggal fejeződött be. A kukorica aratása 99 százalékon áll, 8,2 t/ha megyei átlaghozammal.

Az őszi búzát már nem tudják elvetni Bucsán és Dévaványán
/Illusztráció: Mirkó István/Magyar Nemzet/

Barabás Béla, a Békés Megyei Mezőgazdasági Szövetség titkára hangsúlyozta, a párás, ködös időjárás ellenére a tengeri vágása folytatódott. A gazdálkodók vállalták a magasabb szárítási költségeket. Az őszi káposztarepce vetése befejeződött, az őszi árpáé 98, az őszi búzáé 95 százaléknál tart. Bucsa és Dévaványa környékén a gazdák várhatóan nem tudják elvetni a tervezett területet őszi búzából. A magágykészítés 97, míg az őszi mélyszántás 80 százalékon áll.

Raktározási gondok egy-két üzemben jelentkeznek csak, megyei szinten nem jellemző. Ami viszont gondot jelent, hogy tovább erősödött a mezeipocok-fertőzés.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!