BYD

2024.02.24. 09:55

Orbán Viktor: az autóipar jövőjét Magyarországon írják!

Orbán Viktor miniszterelnök szombaton a Karmelita kolostorban fogadta a kínai BYD autógyár vezetőségét, és áttekintették az óriásvállalat magyarországi beruházásainak helyzetét – tájékoztatta az MTI-t Havasi Bertalan, a Miniszterelnöki Sajtóirodát irányító helyettes államtitkár.

MW

Orbán Viktor miniszterelnök és Vang Csuan-fut, a BYD elnök-vezérigazgatója a Karmelita kolostorban 2024. február 24-én

Forrás: Facebook/Orbán Viktor oldala

A magyar gazdaságtörténet egyik legfontosabb beruházása érkezik Magyarországra, a világ legnagyobb elektromosautó-gyártó vállalata, a kínai BYD ugyanis Szegeden építi fel az első európai autógyárát – emlékeztetett Havasi Bertalan. A több milliárd euró értékű, technológiaváltást is hozó beruházásnak köszönhetően munkahelyek ezrei jönnek létre, és a helyi beszállítók is profitálnak a BYD jelenlétéből.

HAVASI Bertalan; SZIJJÁRTÓ Péter; ORBÁN Viktor; JOÓ István
Orbán Viktor miniszterelnök (j) a kínai BYD autógyár vezetőségével tárgyal a Karmelita kolostorban 2024. február 24-én. Balról Vang Csuan-fu, a BYD elnök-vezérigazgatója, a kormányfő mellett Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter, Joó István, a Nemzeti Befektetési Ügynökség (HIPA) vezérigazgatója, a Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) befektetésösztönzésért és kiemelt magyarországi nagybefektetések megvalósításáért felelős kormánybiztosa és Havasi Bertalan, a Miniszterelnöki Sajtóiroda vezetője (j–b)
Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán / Forrás: MTI

Orbán Viktor a tárgyaláson elmondta:

a kormány szándéka, hogy ne csupán egy gazdaságpolitikai fejlesztés valósuljon meg Szegeden, hanem az ott élő emberek is érezhessék annak pozitív hatásait a mindennapjaikban. Ennek érdekében több milliárd forint értékben indul infrastruktúra-fejlesztés, ami érinti az úthálózatot, a közműhálózatot valamint a közösségi szolgáltatásokat is.

A felek kiemelték: Magyarország Kína számára évek óta az első számú kelet-közép-európai beruházási célország. Hazánk az elmúlt évtizedben kiszámítható, stabil és kölcsönös tiszteletre épülő kapcsolatrendszert hozott létre Kínával, és évről évre jelentős rekordok dőlnek meg a gazdasági, kereskedelmi együttműködésben.

„Az autóipar jövőjét Magyarországon írják! A világ legnagyobb elektromosautó-gyártója, a kínai BYD Szegeden építi fel első európai autógyárát”

– írta Orbán Viktor miniszterelnök a közösségi oldalán.

Több ezer munkahelyet teremt a BYD

„Magyarország gazdaságtörténetének legjelentősebb beruházása indult meg ezen a héten Szegeden, ugyanis a BYD elkezdte a gyárépítéshez szükséges talajelőkészítő munkálatokat. A több milliárd eurós beruházás több ezer munkahelyet teremt és lehetővé teszi, hogy a zöld iparba való átállásban Magyarország végérvényesen az éllovasok közé tartozzon” – írta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a Facebook-oldalán.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában