a legrövidebb úton

2018.05.11. 06:06

A levegő minőségének is jót tett a szabad légtérhasználat

A rendszer bevetése óta a Magyarország felett átrepülő légi járatok útvonala 4,5 millió kilométerrel csökkent.

A Magyarország felett átrepülő légi járatok útvonala 4,5 millió kilométerrel csökkent azóta, hogy a HungaroControl Zrt. Európában elsőként, 2015. február 5-től eltörölte a teljes magyar légtérben a légi útvonalhálózatot és bevezette a repülőgépek korlátozások nélküli szabad légtérhasználatát,

az azóta eltelt három év alatt 48 millió kilogrammal kevesebb szén-dioxid került a levegőbe.

Ezért a világ egyik legnagyobb szakmai kiállításán, a Dubai Airport Show-n május 9-én innovációs díjjal jutalmazták a HungaroControlt – közölte a cég.

A Hungarian Free Route (HUFRA) légiforgalom-szervezési megoldás lényege, hogy Magyarország légterében a ki- és belépőpontok között a lehető legrövidebb úton közlekedhetnek a repülőgépek. A cég szerint ennek köszönhetően légitársaságok a legoptimálisabb és a legkörnyezetkímélőbb módon tervezhetik meg és bonyolíthatják le repüléseiket az ország légterében. Hozzátették, hogy ez a légitársaságok számára az eltelt három év alatt mintegy 9 millió dollár értékű üzemanyag-megtakarítást eredményezett.

Az Európai Bizottság rendelete a szabad légtérhasználat bevezetését egyébként 2022-től teszi kötelezővé egész Európában, azonban a HungaroControl révén Magyarország jóval a határidő előtt, idő- és térbeli korlátozások nélkül teljesítette ezt a kötelezettséget.

Felidézték azt is, hogy a vállalat először 2017 februárjában nyert el szakmai kitüntetést a koncepcióért, amikor az Európai Minőségügyi Szervezettől megkapta a Nemzetközi Minőség-Innovációs díjat.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában