Green Holidays – Még mindig csőbe húzható a magyar

Nem az első eset Magyarországon, hogy tömegeket úgy vernek át, hogy mesés haszonnal megtérülő befektetés lehetőségét villantják fel előtte vagy, mint legújabban a Green Holidays esete is mutatja, olcsó utazással kecsegtetik a naiv vásárlót.

Vasárnap csődöt jelentett a Green Holidays utazási iroda. Ennek következtében több száz turista rekedt Antalyában. Már a reptéren sem várta senki az érkező magyar turistákat, akik a szálláshelyükre sem jutottak el. Végül a Green Holidays törökországi partnere küldött buszokat a becsapott utazókért. Az utazási irodában a telefont sem vették fel, amikor pedig végre sikerült információhoz jutni, először azt a tájékoztatást kapták, hogy sokan nem abba a szállodába kerülnek, amelyet lefoglaltak, később meg azt, hogy akkor maradhatnak, ha egy napot kifizetnek. Végül már azt kérték tőlük, hogy fizessék ki az egész hetet, ha a szállodában akarnak maradni. A váratlan helyzet miatt sokan voltak készpénz híján, így a napi ellátásukat sem tudták fizetni, nemhogy a szállást. Aki pedig nem fizetett ki két éjszakát, annak másnap délben el kellett hagynia a szállodát.

Telefonok a nagykövetségre

Kora délután érkeztek az első segélykérő hívások, hogy az Antalyába érkezett magyarok csoportjáért senki nem ment ki a repülőtérre – mondta Kiss Gábor, az ankarai magyar nagykövet. Több órás várakozás után a Green Holidays török partnere küldött buszokat a reptérre. A mintegy 180 emberből álló magyar csoportot két megbízható, színvonalas helyen sikerült elhelyezni.

A nagykövetség négy munkatársa a helyszínen segített, hogy estére mindenkinek legyen szállása és kapjanak ételt is – tette hozzá a nagykövet.

A Green Holidays szerint az Akdem Turizm nem biztosította a megrendelt szolgáltatásokat

A Green Holidays hétfőn közleményt tett közzé a honlapján, amelyben azt állítja, hogy a cég török partnere az Akdem Turizm a hétvégén érkező utasokat visszaigazolta, ennek ellenére nem biztosította a megrendelt szolgáltatásokat, pedig a magyar fél előre fizetett. Ezért feljelentést tettek az illetékes hatóságoknál. Hangsúlyozták: „Azért, hogy a török partner az utasokat ilyen helyzetbe hozta, nem minket terhel a felelősség”

Szerdára mindenki hazatér

Kedden délután a Turkish Airlines járatával 194 utas érkezett vissza Magyarországra, szerdán pedig három további charterjárattal mindenki hazaérkezhet – közölte kedden Vereczki András, az Uniqa Biztosító Zrt. lakossági és kárrendezési területért felelős vezetője.

A kárrendezés

A kárrendezés első lépése a külföldön rekedt utasok hazahozatala, a második pedig a befizetett utakra vonatkozó iratok begyűjtése azoktól, akik még nem utaztak el. Ezeket egy hónapon belül összesítik. Csak ezt követően lehet megállapítani, hogy a benyújtott igényekre van-e elegendő pénz. A Green Holidaysnek 500 millió forintos fedezete volt.

A társaság csődje mintegy ezer utast érintett, akiknek 99 százaléka Törökországban tartózkodik.

A kártalanítás már hétfőn megkezdődött, miután az ehhez szükséges határozatot a kormányhivatal kiadta. A biztosítási szerződés feltételei alapján az Uniqa Biztosító az utasokkal szemben összesen 500 millió forint erejéig teljesíti a fizetési kötelezettségeket, amelyek a Green Holidayst terhelik. Ezzel párhuzamosan a biztosító kiemelten kezeli azon ügyfelek helyzetét is, akik már befizettek utazásra az utazási irodánál, de még nem utaztak el.

A nagy átverés

Időközben kiderült, hogy a Green Holidays irreálisan olcsón értékesített utakat, az utazóknak gyanakodniuk kellett volna, hogy

80-100 ezer forintból, teljes ellátással, repülővel, négy-ötcsillagos szállodában, illetékekkel együtt nem lehet egy törökországi utazást megvalósítani

– mondta Horváth Péter, a Magyar Biztosítók Szövetsége (Mabisz) utasbiztosítási tagozatának elnöke az M1 aktuális csatornán kedden. Hangsúlyozta: létezik ugyan last minute kedvezményes ajánlat, de azt közvetlenül az utazás előtt, és nem hónapokkal korábban kínálják.

Törölték az elődjüknek számító vállalkozást, de újra belevágtak

A Green Travel irodát korábban már törölték az utazásszervezők nyilvántartásából jogszabály megsértése miatt, a társaság azonban nem szüntette meg a működését, inkább a tevékenységi kör bővítésével átalakította a Green Holidays irodát, és ezen a néven működtek tovább.

Keszthelyi Nikoletta, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium fogyasztóvédelemért felelős helyettes államtitkára hétfőn Budapesten elmondta: hatósági eljárás indult azzal kapcsolatban, hogy minél előbb kiderüljön, megtévesztő módon járt-e el az utazási iroda az utasaival szemben. A kormányhivatal munkatársai hétfő reggel vizsgálatot tartottak a cég székhelyén. Keszthelyi figyelmeztetett: a megkárosított utasoknak lehetőségük van, hogy a fogyasztóvédelmi hatósághoz, illetve a békéltető testülethez forduljanak.

Reagált a politika

Kara Ákos (NFM) infokommunikációért és fogyasztóvédelemért felelős államtitkár a kialakult helyzettel kapcsolatban azt mondta: az utazási irodákra vonatkozó garanciális szabályokat lehet és meg is kell erősíteni.

A Green Holidays Kft. a nyilvános cégadatok szerint 50,5 millió forint értékben végzett utazásközvetítési tevékenységet tavaly, adózott eredménye 406 ezer forint volt. Kapcsolt vállalkozásai a Green Travel, a Green Air, az M&L Kft., Orange Tours, és a Green Cars.

Hozzászólások

Kattant a bilincs
Ausztriában kapták el a körözött magyar férfit
Futsal / 9 perce
Győzött a bánhegyesi csapat
Győzelemmel zárta a Magyarbánhegyesi Speciális Sport Egyesület csapata a Győrött hétvégén megrendezett Nemzetközi Egyesített Tornát.
Gyász
MEGEMLÉKEZÉS Drága Férj és Édesapa! Köszönjük, hogy éltél és minket szerettél. Szívünkben itt él emléked örökké! Fájó szívvel emlékezünk GEISZT JÓZSEF FERENC halálának 1. évfordulójára. Szerető felesége Etelka, 4 fia, 4 menye 12 unokája és a 4 dédike.
"Az édesanyák nem halnak meg, Csak fáradt szívük pihenni tér." GYÁSZHÍR Mély fájdalommal tudatjuk, hogy Felegyi Jánosné szül. Tuska Mária békéscsabai lakos 2019. november 14-én, 87 éves korában csendesen megpihent. Temetése 2019. november 22-én 9.30 órakor lesz a békéscsabai Tompa utcai evangélikus temetőben. Ezúton köszönjük mindazoknak, akik utolsó útjára elkísérik, fájdalmunkban osztoznak. A gyászoló család
„Nem múlnak ők el, kik szívünkben élnek.” (Juhász Gyula) GYÁSZHÍR Mély fájdalommal tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy vitéz Bánfi Antal zongoraművész 2019. november 13-án, életének 75. évében, váratlanul elhunyt. Szeretett halottunktól 2019. november 21-én, csütörtökön, 13 órakor veszünk végső búcsút a békéscsabai Tompa utcai temetőben. Ezúton köszönjük mindazoknak, akik utolsó útjára elkísérik, fájdalmunkban osztoznak. A gyászoló család
"Egész életen át dolgozva éltél, Most bánatot ránk hagyva, váratlanul elmentél. Örök álom zárta le két szemed, Megpihenni tért két dolgos kezed." GYÁSZHÍR Mély fájdalommal tudatjuk, hogy Asztalos Ferenc gyulai lakos 70 éves korában váratlanul elhunyt. Temetése 2019. november 21-én 14 órakor lesz a gyulai Szentháromság temetőben. A gyászoló család
Dr. Szikszai István volt jaminai házi orvos családja szeretettel tájékoztatja Mindazokat akik ismerték és szerették, hogy a Róla elnevezett táblánál (Bcs, Kolozsvári u 24) megemlékezést tartunk 2019. november 22-én 11 órakor.
Az édesanyák nem halnak meg, Csak fáradt szívük pihenni tér. Gyászhír Mély fájdalommal tudatjuk, hogy Sipiczki Pálné szül.: Csuvarszki Katalin a Békés megyei Üdítőipari Vállalat nyugdíjasa békéscsabai lakos 2019. november 10-én 85 éves korában csendesen megpihent. Temetése 2019. november 19-én 10 órakor lesz a békéscsabai Tompa utcai temetőben. Ezúton köszönjük mindazoknak, akik utolsó útjára elkísérik, fájdalmunkban osztoznak. A gyászoló család.
Gyászhír Fájdalommal tudatjuk, hogy Stefkovich Kamillné szül.:Krajcsovics Mária a Csaba Étterem volt Főszakácsa békéscsabai lakos 86 éves korában váratlanul elhunyt. Temetése 2019. november 19-én 12 órakor lesz a békéscsabai Berényi úti temetőben. A gyászoló család
KÖSZÖNETNYILVÁNÍTÁS Ezúton köszönjük mindazoknak, akik Bencsik Andrásné szül. Szpisják Ilona temetésén megjelentek, sírjára koszorút, virágot helyeztek, mély fájdalmunkat enyhíteni igyekeztek. A gyászoló család
GYÁSZHÍR Fájó szívvel tudatjuk, hogy Dr. Bereczky Zsolt békéscsabai lakos 2019. november 6-án elhunyt. Utolsó útjára 2019. november 18-án 14 órai kezdettel kerül sor a Ligeti temetőben. Várunk mindenkit, aki még egy végső búcsút szeretne Tőle venni. A gyászoló család
"Nem hal meg az, akinek emléke Örökké szívünkben él." GYÁSZHÍR Fájó szívvel tudatjuk, hogy Illich József gyulai lakos 2019. november 11-én, 75 éves korában elhunyt. Hamvasztás utáni búcsúztatása 2019. november 19-én 14 órakor lesz a gyulai Sarkadi úti(Nagyromán) Ortodox temetőben. Ezúton köszönjük mindazoknak, akik utolsó útjára elkísérik, fájdalmunkban osztoznak. A gyászoló család
GYÁSZHÍR Fájó szívvel tudatjuk, hogy Szabó Mihály békéscsabai lakos 2019. november 12-én, 78 éves korában váratlanul elhunyt. Temetése 2019. november 19-én 13 órakor lesz a dobozi köztemetőben. A gyászoló család
GYÁSZHÍR Fájó szívvel tudatjuk, hogy Bencsik Andrásné szül. Szpisják Ilona békéscsabai lakos 94 éves korában elhunyt. Temetése 2019. november 15-én 14 órakor lesz a békéscsabai Szarvasi úti katolikus temetőben. A gyászoló család
"Csak Istennél csendesül el lelkem, Tőle kapok segítséget." (Zsolt. 62,2.) GYÁSZHÍR Szomorú szívvel tudatjuk, hogy Szpisják Pálné szül. Szász Margit kétsopronyi lakos 2019. november 11-én, 73 éves korában elhunyt. Szeretett halottunk hamvait tartalmazó urnáját 2019. november 15-én 11 órakor kísérjük utolsó útjára katolikus szertartás szerint a kondorosi temető ravatalozójából. Legyen csendes pihenése!
„Az édesanyák nem halnak meg, Csak fáradt szívük pihenni tér.” GYÁSZHÍR Fájó szívvel tudatjuk, hogy Kovács Gáspárné békéscsabai lakos 101. életévében csendesen megpihent. Temetése 2019. november 18-án 12 órakor lesz a békéscsabai Ligeti temetőben. Ezúton köszönjük mindazoknak, akik utolsó útjára elkísérik és fájdalmunkban osztoznak. A gyászoló család
"Dolgos keze, szerető szíve örökre megpihent." GYÁSZHÍR Mély fájdalommal tudatjuk, hogy Maróti Ilona Julianna szegedi, volt békéscsabai lakos életének 78. évében elhunyt. Temetése 2019. november 15-én 14 órakor lesz a köröstarcsai református temetőben. A gyászoló család
GYÁSZHÍR Mély fájdalommal tudatjuk, hogy Árendás Béláné szül. Györki Magdolna békéscsabai lakos 2019. november 8-án, 66. esztendejében családja körében örökre elaludt. Hamvasztás utáni búcsúztatását 2019. november 16-án 9 órakor a békéscsabai Vasúti temetőben tartjuk. Kérjük kegyeletüket egy szál virággal róják le! Köszönjük mindazoknak, akik utolsó útjára elkísérik, fájdalmunkban osztoznak. A gyászoló család
GYÁSZHÍR Mély fájdalommal tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy Kiss Péter Gyula, Rákóczi F. u. 8. szám alatti lakos 84 éves korában elhunyt. Temetése 2019. november 18-án 11 órakor lesz a gyulai Szentháromság temetőben. A gyászoló család
,,Úgy mentél el ahogy éltél, csendben és szerényen. Drága lelked nyugodjon békében." GYÁSZHÍR Fájdalomtól megtört szívvel tudatjuk, hogy Makra Gáborné szül. Baji Sára kamuti, volt békési lakos 89 éves korában elhunyt. Temetése 2019. november 13-án 10 órakor lesz a békési Rózsa temetőben. Ezúton köszönjük mindazoknak, akik utolsó útjára elkísérik, fájdalmunkban osztoznak. A gyászoló család
GYÁSZHÍR Fájó szívvel tudatjuk, hogy Varga János László békéscsabai lakos 2019. november 4-én, 50 éves korában elhunyt. Búcsúztatása 2019. november 15-én 14 órakor lesz a Körösök Völgye Látogatóközpontban (Békéscsaba Széchenyi Liget). Ezúton köszönjük mindazoknak, akik jelenlétükkel fájdalmunkat enyhíteni igyekeznek. A gyászoló család
V. Csukafogó Pergető Versenyt / 18 perce
Egyetlen fogással nyerték meg a horgászversenyt
Gyuricza Ferenc
Békéscsaba / 25 perce
Szombaton nagykorú lesz a Csaba Center
Spirits in the Forest / 26 perce
A világpremierrel egy időben láthatják a magyar nézők az új Depeche Mode-filmet (videó)
Áldozatvédelemből elégtelen / 32 perce
Karácsony: derüljön ki a színházi zaklató neve!
Elit alakulat 2.0 / 1 órája
Honfoglalás kori magyar sírok leleteiből nyílt kiállítás Csíkszeredában
Nagyvárad / 1 órája
A hazánkat szétverő szabadkőműveseknek állít emléket a román polgármester
Balázs D. Attila