Gazdaság

2014.01.16. 14:26

Teljesül a biharugraiak régi álma a Vásár-tó rehabilitációjával

Megkezdődött a hajdani Vásár-tó és környékének rehabilitációja Biharugrán.

BEOL

A község arculatát valamikor meghatározó, közel két hektár felületű tavon és környezetében tanösvényt létesítenek oktatási és turisztikai céllal európai uniós támogatásból - tájékoztatta Biharugra polgármestere az MTI-t.

Vigh Ilona (Fidesz-KDNP) kiemelte: a tó közepén mesterséges sziget épül, ahol a Biharugrai halastavak területén található védett madárvilág pihenő- és költőhelyre találhat. A felújított Vásár-tó és környéke Biharugra új öko-turisztikai látványossága lesz, a projekt jól illeszkedik a Körös-Maros Nemzeti Park biharugrai vendégháza, a Bihari Madárvárta természeti programjaihoz.

A kivitelezési munkálatok idén áprilisban fejeződnek be. Hozzátette: a Vásár-tó a helyiek emlékei szerint egykor a vásári joggal rendelkező régi Ugrának volt meghatározó köztere, vásártérként működött. A terület környezetvédelmi oltalom alatt áll, a Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatósághoz tartozik. Az önkormányzatot a környezetvédelemi elvárások teljesítésében a nemzeti park igazgatósága segíti szakmai tanácsokkal.

A település annak köszönhetően pályázhatott fejlesztési támogatásra, hogy sikerült saját tulajdonba vonnia a tó és a környezetéhez tartozó területet, amelynek korábban 25 tulajdonosa volt.

A Környezet és Energia Operatív Program (KEOP) keretéből elnyert több mint 80 millió forint támogatás segítségével a biharugrai emberek régi álma teljesül, ismét életre kel a Vásár-tó és környéke. A faluba vezető út melletti területet évtizedek óta senki nem gondozta, a tó elmocsarasodott, nádasok nőtték be, ökológiailag a fejlődő kistelepülés sérülékeny területe volt. A projekt keretében kitisztítják a tó medrét, amelyet korszerű vízellátó rendszerrel látnak el. A víz pótlása a tó mellett található Ugra-Szilasi-csatornából történik majd két új zsilippel - magyarázta Vígh Ilona.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!